Shuffle the Future

“We bevinden ons in het jaar 2040 en de mensheid is erin geslaagd globaal een duurzame samenleving tot stand te brengen, waarin klimaatverandering en schaarste zoveel mogelijk de kop ingedrukt zijn”.

Zo begint het scenario voor een duurzame maatschappij in het jaar 2040, dat het kenniscentrum Applied Futures Research van de Erasmushogeschool Brussel ontwikkelde in samenwerking met Greenpeace. Zal 2040 er zo uitzien? Misschien, maar het is zeker geen voorspelling. Het is wel een mogelijke duurzame toekomst, maar verder louter een context voor het online spel ‘Shuffle the Future’, waarin jongeren met elkaar in interactie kunnen gaan met ideeën hoe zij via hun dagelijks handelen in 2040 deze duurzame maatschappij in stand kunnen houden.

In ‘Shuffle the Future’ kunnen jongeren tussen 18 en 26 jaar oud hun ideeën delen over een duurzame toekomst. Ze worden in het ontworpen scenario geplaatst en moeten kaarten uitspelen met gedragingen die de duurzame maatschappij in stand houden, alsof ze in het jaar 2040 leven. Ze kunnen elkaars kaarten liken en erop reageren, waaraan een puntensysteem gekoppeld is. Zo kunnen ze stijgen in de rankings en ‘experts’ worden op het gebied van duurzaam gedrag.

Een serious game

Dit spel kadert in onderzoek dat ons kenniscentrum uitvoert voor Greenpeace. Het is een serious game als onderzoeksmethode, gebaseerd op de ‘Foresight Engine’ van het Institute for the Futures. Het dient als een online platform om mensen ideeën te laten plaatsen over een onderwerp van de toekomst. Meer weten over de onderzoeksmethodiek achter het spel?

Ben je tussen 18 en 26 jaar? Doe mee!

De plaatsen in het spel zijn onbeperkt en we hebben zoveel mogelijk spelers nodig. Wil je je steentje bijdragen aan een duurzame maatschappij, registreer je dan via www.shufflethefuture.be en maak een profiel aan van wie jij zal zijn in een duurzaam 2040!


Infofiche Shuffle the Future

Hoe handel je in het jaar 2040 in een duurzame maatschappij?

Periode: 15 mei tot 15 augustus 2017

Organisator: Kenniscentrum Applied Futures Research

Contact: yannick.dujardin@ehb.be

Deelnameprijs: gratis


Partners: