CERN Physics Masterclass

IceCube Masterclass

De physics masterclasses worden elk jaar aan universiteiten over de hele wereld georganiseerd. Jongeren uit de laatste jaren van het secundair onderwijs maken er kennis met leven en werken als onderzoeker in de fysica. Tijdens zo’n Masterclass word je niet alleen ondergedompeld in de kwantum- en/of astrofysica door de experts ter zake, je gaat er ook zelf op onderzoek uit in de data die verzameld werd aan het CERN of op de Zuidpool. Je maakt er tijdens een live videoconferentie ook kennis met internationale wetenschappers die op dat moment op Antarctica of aan het CERN werken.

CERN Physics Masterclass

Elk jaar nemen ongeveer 10.000 leerlingen van middelbare scholen in 37 verschillende landen deel aan de CMS Physics Masterclasses. Zij verdiepen zich een dag lang in de fysica die met de CMS detector aan het CERN onderzocht wordt.

Aan de VUB vindt elk jaar ook zo’n Masterclass plaats. Prof. Freya Blekman doet de basisinzichten in de kwantumfysica en de werking van de Large Hadron Collider op het CERN uit de doeken. Daarna ga je zelf aan de slag met de data die opgemeten werden in het CMS-experiment. Je onderzoekt de structuur van het proton en je gaat zelf op zoek naar het Higgs boson! Aan het einde van de dag neem je deel aan een videoconferentie met wetenschappers in het CERN en studenten van andere Europese scholen om hun onderzoeksresultaten te vergelijken.

Dit programma vult een hele dag en deelname is helemaal gratis. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Zit je in het vijfde of zesde ASO en ben je gefascineerd door (deeltjes-) fysica? Dan kan je deelnemen. Er gaan twee edities van deze masterclass door: in het Nederlands op woensdag 4 maart en in het Engels op woensdag 8 april.

Registreren:

Woensdag 4 maart 2020 (in het Nederlands) >> meer informatie & registratie

Woensdag 8 april 2020 (in het Engels) >> meer informatie & registratie

IceCube Masterclass

Woensdag 19 februari 2020

Verschillende universiteiten in Europa en de VS organiseren jaarlijks de IceCube Masterclass. Tijdens deze Masterclass onderzoeken leerlingen van het secundair onderwijs de geheimen van kosmische achtergrondstraling. Om dit te doen gaan ze aan de slag met de data die aan het Antarctische IceCube Neutrino-observatorium verzameld werden.

VUB- en ULB- wetenschappers, die meewerken aan de IceCube – telescoop leiden je eerst in de materie in. ’s Namiddags ga je zelf aan de slag om kosmische straling en neutrino’s te onderzoeken. Hier krijg je de keuze uit twee activiteiten. De dag wordt afgesloten in een videoconferentie met de deelnemers aan de andere Masterclasses over de hele wereld en met de wetenschappers in de Zuidpoolbasis bij IceCube.

Deze Masterclass wordt georganiseerd voor leerlingen in het zesde jaar van de secundaire school met een grote honger naar fysica. Verschillende activiteiten zullen in het Engels doorgaan, dus een goede basiskennis Engels wordt verondersteld.

Klik hier om je in te schrijven.

Interuniversitair Instituut voor Hoge Energiefysica

Het IIHE verenigt sinds 1972 wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel. Het instituut doet onderzoek naar elementaire deeltjesfysica. Daarvoor doen de bijna honderd wetenschappers en technici van het IIHE vooral beroep op deeltjesversnellers, zoals in het CERN, en experimenten aan de Zuidpool, in het bijzonder IceCube.

Lees meer op www.iihe.ac.be.

IceCube Neutrino Observatory

IceCube is een kubieke kilometer ijs op de Zuidpool, waarin een internationaal team van wetenschappers 5160 lichtsensoren begroef. Deze sensoren pikken het licht op dat door piepkleine en ongrijpbare elementaire deeltjes wordt uitgestoten wanneer ze interageren met het Antarctische ijs. De waarneming van die Neutrino’s leert ons meer over de meest spectaculaire kosmische gebeurtenissen: supernova’s, zwarte gaten en neutronensterren en kan ons misschien meer leren over één van de grootste mysteries in ons universum: donkere materie.

Lees hier meer over IceCube: https://icecube.wisc.edu/

CMS experiment @ CERN

De Compact Muon Solenoid (CMS) is één van de enorme machines die de botsingen van protonen in de Large Hadron Collider van het CERN in kaart brengt. De data die CMS verzamelt, worden gebruikt door fysici over de hele wereld om op zoek te gaan naar de bouwstenen en wetmatigheden van ons universum. Het waren de gegevens van CMS (en die van zusterdetector ATLAS) die in 2012 het bestaan van het Higgs Boson bevestigden.

Meer over CMS op http://cms.web.cern.ch.


Infofiche Physics Masterclasses


Organisator: Vrije Universiteit Brussel

Contact: joachim.mathieu@vub.be

Deelnameprijs: gratis


Partners: