Robocup Junior

Bouw je eigen robot

En doe mee aan de wedstrijd

Dit is een STEM-project

Science, Technology, Engineering and Math

Robocup Junior

 

Een container gevuld met giftige stoffen zinkt langzaam weg in een ontoegankelijk moeras: geen denken aan om een team experts uit te sturen in deze hachelijke omstandigheden! Dan moet een robot de klus maar klaren! Het enige probleem? De robot moet nog gebouwd worden…

 

Een script voor een rampenfilm? Integendeel: de uitdaging van een wedstrijd! En dan nog niet zomaar een wedstrijd, maar een heus robottoernooi…  RoboCup Junior daagt jongeren van 8 tot 18 jaar om in teamverband een robot te bouwen en te programmeren. Hiermee nemen ze deel aan één van drie spannende wedstrijddisciplines!

Gepassioneerde onderzoeker?

Doe mee met je team

Bij dansende robots maak je een onvergetelijke voorstelling waar je team en de robots het beste van zichzelf geven. Je kunt je robot helemaal in stijl ‘kleden’ en zelf meedoen met de dans. ‘Wees creatief’ is hier de boodschap!

Bij deze discipline heb je als team veel vrijheid en is hierdoor meteen ook een goede instapdiscipline. Als team kan je immers zelf kiezen hoe hard je de focus legt bij het programmeren van de robot. Blijf je eerder bij een basisprogrammering waarbij de robot heen en weer beweegt? Of ga je toch verder onderzoeken welke de mogelijkheden zijn? Zo kan je moeilijkere modellen gaan bouwen en gebruik maken van sensoren.

Doelgroep: Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen onder begeleiding van een coach deelnemen, zowel binnen als buiten schoolverband. Tijdens de wedstrijddag wordt er steeds een onderscheid gemaakt tussen het lager- en het secundair onderwijs.

Een container gevuld met giftige stoffen zinkt langzaam weg in een ontoegankelijk moeras. Geen denken aan om een team experten uit te sturen in deze hachelijke omstandigheden. Een script voor een rampenfilm? Of beter nog: de uitdaging van een wedstrijd?

Als voorbereiding voor deze wedstrijd bouw en programmeer je in teamverband een robot die zelfstandig een weg kan volgend tot aan een fictief moeras. Binnen dit moeras zal de robot een container moeten opsporen en vervolgens verwijderen.

Doelgroep: Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen onder begeleiding van een coach deelnemen, zowel binnen als buiten schoolverband. Tijdens de wedstrijddag wordt er steeds een onderscheid gemaakt tussen het lager- en het secundair onderwijs.

Net als bij de discipline ‘redden voor beginners’ ontwerp je in teamverband een robot die een traject kan volgen en een object moet detecteren en verwijderen. Het parcours is echter een stuk uitdagender en de juiste samenstelling is niet vooraf bekend.

Doelgroep: Jongeren vanaf 14 jaar kunnen onder begeleiding van een coach deelnemen, zowel binnen als buiten schoolverband.

Robocup International

RoboCup Junior is het kleine broertje van de RoboCup, een jaarlijkse internationale wedstrijd waar onderzoekers uit heel de wereld samenkomen en deelnemen aan verschillende wedstrijden. Hun doel: tegen 2050 een team humanoïde robots ontwikkelen dat het kan opnemen tegen de (uit echte mensen bestaande) wereldkampioen voetbal.

Robotfestival

RoboCup Junior is bovendien meer dan enkel een wedstrijd, het is een echt robotfestival! In het voorjaar van 2021 wordt de 12de editie van RoboCup Junior georganiseerd. Tijdens de wedstrijddag in Technopolis zullen knappe robotbouwsters en -bouwers wederom voor een felbegeerde podiumplaats strijden. De deelnemers en de toeschouwers krijgen ook ‘echte’ robots uit de industrie en uit de onderzoekswereld te zien, en kunnen deelnemen aan tal van randactiviteiten.

Aantal edities

Deelnemers in 2018

Teams in 2018

%

Fun-gehalte


Infofiche Robocup Junior

Robots will save the world!

Frequentie: Jaarlijks in het voorjaar

Organisator: Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel

Contact: joachim.mathieu@vub.be

Deelnameprijs: gratis


Partners: