South Pole Experiment Contest

Jouw experiment op de Zuidpool?

The South Pole Experiment Contest

Jouw experiment op de Zuidpool?

De South Pole Experiment Contest daagt je uit om een experiment uit te werken dat onderzoekt hoe de Zuidpool van je thuisomgeving verschilt. Ga met je klas aan de slag en dien je project voor 10 november in. Wie weet wordt jouw experiment door de jury geselecteerd om aan de Zuidpool uitgevoerd te worden!

De wedstrijd wordt georganiseerd door verschillende instellingen die betrokken zijn bij Zuidpoolonderzoek. In België staat ze open voor alle klassen uit het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs en het eerste en tweede jaar secundair.

Stap 1:

Lees het wedstrijdreglement

Stap 2:

Bedenk een experiment dat je thuis of op school uitvoert, maar dat andere resultaten zou opleveren op Antarctica.

Stap 3:

Je experiment en de resultaten moeten de jury overtuigen om jouw project te nomineren voor Antarctica. Houd dus zorgvuldig alle data bij en zorg ervoor dat je experiment zo exact mogelijk kan herhaald worden op de Zuidpool. Neem een kijkje naar de gegevens die je moet ingeven in het registratieformulier, zodat je weet waar je zeker aan moet denken.

Stap 4:

Om deel te nemen aan de wedstrijd, registreer je je project online voor 10 november. Verzamel eerst alle data die je nodig hebt. Neem vooraf een kijkje naar het formulier en bereid voor wat je bij elke vraag zal invullen.

Stap 5:

De jury kiest uit alle inzendingen de experimenten uit die uit zullen gevoerd worden op de Zuidpool. De experimenten worden uitgevoerd tijdens de zomer op Antarctica, tussen november en januari. We laten we je zo snel mogelijk weten wat de resultaten waren. Heb je in de tussentijd nog vragen? Stuur ons een e-mail.

De Zuidpoolbasis

Het Amundsen-Scott South Pole Station is een Amerikaanse wetenschappelijke basis pal op de geografische Zuidpool. Deze unieke locatie was perfect voor de bouw van de IceCube Neutrinodetector: meer dan 5000 sensoren, begraven in een kubieke kilometer Antarctisch ijs. IceCube detecteert er neutrino’s: de piepkleine en ongrijpbare deeltjes die fysici heel wat kunnen leren over ons heelal.

Wist je dat er eigenlijk drie verschillende ‘Zuidpolen’ bestaan? Het Amundsen-Scott station en IceCube bevinden zich bijna pal bovenop de geografische Zuidpool: dat is de plaats waar de aarde rond haar as draait en waar alle meridianen op onze wereldkaart in één punt samenkomen.

Ceremoniele ZuidpoolDe geografische Zuidpool wordt elk jaar opnieuw berekend en met nieuwjaar plaatsen de Zuidpoolbewoners tijdens een ceremonie een nieuwe markering van de huidige geografische Zuidpool. Op enkele meters daarvan is de ‘ceremoniële Zuidpool’:  de plaats waar een rood-wit paaltje permanent de bijna-maar-net-niet geografische Zuidpool  markeert.

De derde Zuidpool is de magnetische Zuidpool, de plaats die een kompas aanwijst als de Zuidpool. Die bevindt zich momenteel op zee, zo’n slordige 2860 km (!) van de geografische Zuidpool. De magnetische polen van de aarde dwalen rond omdat het aards magnetisch veld varieert door de vloeibare metalen in de aardkern.


Infofiche South Pole Experiment Contest

Jouw experiment op de Zuidpool?

Periode: 15 september - 10 november

Organisator: Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel

Contact: jvlaer@vub.ac.be

Deelnameprijs: gratis


Partners: