Project Categorie: Jongeren

WetenschapsEXPO

De Wetenschapsexpo is een uitstekende opportuniteit om je leerlingen te motiveren voor wetenschappen met een reële onderzoeksopdracht. Bovendien leert het hen om communicatievaardigheden te ontwikkelen tijdens de demonstratie van hun ontdekkingen voor het publiek en de jury.

Read More

Robocup Junior

Een container gevuld met giftige stoffen zinkt langzaam weg in een ontoegankelijk moeras: geen denken aan om een team experts uit te sturen in deze hachelijke omstandigheden! Dan moet een robot de klus maar klaren! Het enige probleem? De robot moet nog gebouwd worden… Een script voor een rampenfilm? Integendeel: de uitdaging van een wedstrijd! En dan nog niet zomaar een wedstrijd, maar een heus robottoernooi… RoboCup Junior is een spannende uitdaging voor jongeren van 8 tot 18 jaar, waarin ze in teamverband een eigen robot bouwen en programmeren. Hiermee nemen ze deel aan één van drie spannende disciplines!

Read More

Physics Masterclasses

De physics masterclasses worden elk jaar aan universiteiten over de hele wereld georganiseerd. Jongeren uit de laatste jaren van het secundair onderwijs maken er kennis met leven en werken als onderzoeker in de fysica. Tijdens zo’n Masterclass word je niet alleen ondergedompeld in de kwantum- en/of astrofysica door de experts ter zake, je gaat er ook zelf op onderzoek uit in de data die verzameld werd aan het CERN of op de Zuidpool.

Read More

Dag van de Wetenschap

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat wetenschap en technologie in ons dagelijks leven betekenen? Elk jaar wordt op de laatste zondag van november over heel Vlaanderen en Brussel de Dag van de Wetenschap gevierd. De Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel mogen niet ontbreken op dit event en openen de deuren voor het brede publiek. Kom mee op ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de wetenschap en technologie.

Read More

Wetenschapskamp

Dit kamp brengt je helemaal ‘in vervoering’. De auto of de trein? Te voet of met de fiets? We onderzoeken vervoer, maar niet alleen van personen, ook van water via rioleringen, data via internet, vervuilde lucht …
Hoe werkt een GPS, waarom stond je oma niet in de file, hoe ziet Brussel er onder de grond uit, hoe droom jij de leefbare stad van de toekomst, waarom blijft een vliegtuig in de lucht?

Ga zelf actief op zoek naar antwoorden door eigen proeven en experimenten, breng een bezoek aan Trainworld en het Planetarium, lanceer je zelfgemaakte vaste brandstofraket.

Read More

Coderdojo Belgium

CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar. Een Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Mentors begeleiden de jongeren. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit. Ouders zijn welkom, als ze dat willen. Kinderen tot 12 jaar moeten altijd vergezeld zijn van een volwassene.

Read More

Urban Game

URBAN GAME Beschikbaar vanaf mei 2017 Urban Game is een multimediaal stadsspel dat je alleen of tegen elkaar kan spelen. In Brussel zal je op verschillende locaties allerhande trajecten kunnen volgen. Momenteel zijn de eerste trajecten in ontwikkeling. Deze zullen handelen rond de Eerste Wereldoorlog. Gewapend met je smartphone verken je Brussel. Aan de hand van uitdagende opdrachten ontdek je plaatsen waarvan je het bestaan niet afwist. Het team dat op het einde van het spel de meeste punten heeft weten te verzamelen wint! Urban Game wordt in de eerste plaats ontwikkeld met de schoolgaande jeugd in het achterhoofd. Maar natuurlijk...

Read More

Brightspark Workshops

rightsparks zijn een reeks workshops voor jongeren met een passie voor wetenschap in alle vormen en kleuren. Samen met een docent van de VUB of EhB dompelen ze zich onder in een wetenschappelijk domein. Op het programma van de workshops stonden onder andere al geologie, filmanalyse, kwantumfysica, en robotica. De Brightspark-workshops gaan steeds door in kleine groepjes, wat een persoonlijke interactie en een diepgaande verkenning van het onderwerp garandeert. Specifieke voorkennis is geen vereiste, een gezonde honger naar wetenschap wel!

Read More

Fablab Junior

Fablab Junior is een eigentijds STEM project gericht naar jongeren dat techniek, wetenschap en kunst combineert. Geïnteresseerde speelpleinwerkingen in Vlaanderen werken gedurende een week met de Fablab Junior toolkit. Fablab Junior (FLJ) kits zitten vol met technische snufjes zoals een desktop lasersnijder, 3d-printer en een state-of-the-art ontwerpprogramma. De begeleiding van de jongeren is in handen van designers, kunstenaars en vrijwilligers van de speelpleinwerking die wij zelf opleiden.

Read More

Climate Challenge

Het klimaat verandert. Hoe dat komt, wat de gevolgen zijn – en nog belangrijker – wat we er aan kunnen doen, ontdek je op Climate Challenge. In woord en beeld! En volledig tweetalig in Nederlands en Frans.

Read More

Recente Tweets