Project Category: Jongeren

Shuffle the Future

“We bevinden ons in het jaar 2040 en de mensheid is erin geslaagd globaal een duurzame samenleving tot stand te brengen, waarin klimaatverandering en schaarste zoveel mogelijk de kop ingedrukt zijn”. Zo begint het scenario voor een duurzame maatschappij in het jaar 2040, dat het kenniscentrum Applied Futures Research van de Erasmushogeschool Brussel ontwikkelde in samenwerking met Greenpeace. Zal 2040 er zo uitzien? Misschien, maar het is zeker geen voorspelling. Het is wel een mogelijke duurzame toekomst, maar verder louter een context voor het online spel ‘Shuffle the Future’, waarin jongeren met elkaar in interactie kunnen gaan met ideeën...

Read More

Robocup Junior

Een container gevuld met giftige stoffen zinkt langzaam weg in een ontoegankelijk moeras: geen denken aan om een team experts uit te sturen in deze hachelijke omstandigheden! Dan moet een robot de klus maar klaren! Het enige probleem? De robot moet nog gebouwd worden… Een script voor een rampenfilm? Integendeel: de uitdaging van een wedstrijd! En dan nog niet zomaar een wedstrijd, maar een heus robottoernooi… RoboCup Junior is een spannende uitdaging voor jongeren van 8 tot 18 jaar, waarin ze in teamverband een eigen robot bouwen en programmeren. Hiermee nemen ze deel aan één van drie spannende disciplines!

Read More

Physics Masterclasses

De physics masterclasses worden elk jaar aan universiteiten over de hele wereld georganiseerd. Jongeren uit de laatste jaren van het secundair onderwijs maken er kennis met leven en werken als onderzoeker in de fysica. Tijdens zo’n Masterclass word je niet alleen ondergedompeld in de kwantum- en/of astrofysica door de experts ter zake, je gaat er ook zelf op onderzoek uit in de data die verzameld werd aan het CERN of op de Zuidpool.

Read More

Dag van de Wetenschap

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat wetenschap en technologie in ons dagelijks leven betekenen? Elk jaar wordt op de laatste zondag van november over heel Vlaanderen en Brussel de Dag van de Wetenschap gevierd. De Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel mogen niet ontbreken op dit event en openen de deuren voor het brede publiek. Kom mee op ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de wetenschap en technologie.

Read More

Wetenschapskamp

Dit kamp brengt je helemaal ‘in vervoering’. De auto of de trein? Te voet of met de fiets? We onderzoeken vervoer, maar niet alleen van personen, ook van water via rioleringen, data via internet, vervuilde lucht …
Hoe werkt een GPS, waarom stond je oma niet in de file, hoe ziet Brussel er onder de grond uit, hoe droom jij de leefbare stad van de toekomst, waarom blijft een vliegtuig in de lucht?

Ga zelf actief op zoek naar antwoorden door eigen proeven en experimenten, breng een bezoek aan Trainworld en het Planetarium, lanceer je zelfgemaakte vaste brandstofraket.

Read More

Coderdojo Belgium

CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor jongens en meisjes van 7 tot 18 jaar. Een Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Mentors begeleiden de jongeren. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit. Ouders zijn welkom, als ze dat willen. Kinderen tot 12 jaar moeten altijd vergezeld zijn van een volwassene.

Read More

Urban Game

URBAN GAME Urban Game is een ‘location-based’ stadsspel dat je alleen of tegen elkaar kan spelen. Door de gratis applicatie Actionbound te gebruiken kan je één van de Urban Game-parcours selecteren. Vervolgens verken je Brussel aan de hand van allerlei leuke vragen en opdrachten en ontdek je plaatsen waarvan je het bestaan niet eens afwist. Een eerst speelbaar parcours draait rond de Eerste Wereldoorlog en hoe deze gebeurtenissen het dagelijkse leven in onze hoofdstad beïnvloedden. Gaandeweg zullen er meer parcours ontwikkeld worden, die steeds een wetenschappelijke insteek zullen hebben. Je kan Urban Game ook in teamverband tegen elkaar spelen....

Read More

Fablab Junior

Fablab Junior is een eigentijds STEM project gericht naar jongeren dat techniek, wetenschap en kunst combineert. Geïnteresseerde speelpleinwerkingen in Vlaanderen werken gedurende een week met de Fablab Junior toolkit. Fablab Junior (FLJ) kits zitten vol met technische snufjes zoals een desktop lasersnijder, 3d-printer en een state-of-the-art ontwerpprogramma. De begeleiding van de jongeren is in handen van designers, kunstenaars en vrijwilligers van de speelpleinwerking die wij zelf opleiden.

Read More

Climate Challenge

Het klimaat verandert. Hoe dat komt, wat de gevolgen zijn – en nog belangrijker – wat we er aan kunnen doen, ontdek je op Climate Challenge. In woord en beeld! En volledig tweetalig in Nederlands en Frans.

Read More