Fablab Brussels

Fast prototyping voor iedereen

Wat is Fablab?

Fablabs zijn werkplaatsen die open toegang bieden tot een aantal computergestuurde prototyping machines en het open delen van ontwerpen en ideeën aanmoedigen. Het eerste fablab was een initiatief van een professor aan MIT, Neil Gershenfeld. Wereldwijd zijn er ondertussen honderden tablabs. De basisideeën van een fablab vind je samengevat in het Fablab charter.

Fablab Brussels

Fablab Brussels is een gemeenschappelijk initiatief van 2 opleidingen aan 2 verschillende instituten; de opleiding industrieel ingenieur INDI van de Vrije Universiteit Brussel en de opleiding Multimedia & communicatietechnologie  MULTEC aan de Erasmushogeschool Brussel. In ons lab:

  • bieden we low-cost toegang, maar niet alles is voor iedereen gratis. Wij geloven dat we een beter lab kunnen uitbouwen als we duidelijk communiceren wat de reële gebruikskosten zijn bij de verschillende machines. Als je zelf zo’n machine wil aanschaffen word je immers ook geconfronteerd met deze gebruikskosten.
  • leggen we de nadruk op zelfstandig leren werken met de machines. We hebben een systeem van tutorials uitgebouwd die je toelaten met alle machines te leren werken. Hierdoor kunnen we technisch moeilijkere machines toegankelijk maken dan in de meeste labs. Wij kunnen 3D-frezen voor aluminium en PCB-frezen met toolchangers toegankelijk maken.
  • verplichten we je niet je werk on-line te publiceren. We zijn zelf groot voorstander van Open-source hardware, en mijn eigen freesmachines zijn gepubliceerd als Creative Commons, maar dit is voor ons een keuze, geen voorwaarde om het fablab te gebruiken.
  • hebben we geleerd we dat het knelpunt in dit soort lab niet de kostprijs van de machines is, maar de kost van onze tijd. Daarom is ons lab zo vormgegeven dat vijf mensen tegelijk elk met een andere nieuwe machine kunnen leren werken zonder dat de ene labverantwoordelijke die dag gek wordt en iedereen zo goed mogelijk zijn plan kan trekken. Als we tijd hebben, dan helpen we je graag. Maar dat zal niet altijd het geval zijn.

Praktisch

Fablab Brussels is open voor het brede publiek elke woensdag van 13h tot 21h.

Je vindt het lab op:

Fablab Brussels
Campus Kaai
Nijverheidskaai 170
1070 BRUSSEL

Tot 18h30 kan je via de hoofdingang van het gebouw binnen.
Na 18h30 moeten we de deur komen opendoen en moet je ons bellen.

Meer info vind je op de website van Fablab Brussels

Contact:

Verantwoorderlijke VUB:
[email protected]
+32.486.945.529

Verantwoordelijke EhB:
[email protected]
+32.499.20.96.95

Fablab Brussels


Infofiche Fablab Brussels

Prototypes, not powerpoints

Frequentie: Elke woensdag 13u-21u

Organisator: Fablab Brussels

Contact: [email protected]

Deelnameprijs: gratis


Partners: