Momenteel werken we hard aan de volgende editie van de Dag van de Wetenschap.
Deze gaat door op zondag 26 november 2017 in Muntpunt en op Campus Jette.
Vanaf september vind je hier meer informatie!

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat wetenschap en technologie in ons dagelijks leven betekenen? Op zondag 27 november 2016 is het weer zover: Over heel Vlaanderen en Brussel wordt de Dag van de Wetenschap gevierd.

Dit jaar proberen we het oorverdovend succes van vorige editie nog te overtreffen met maar liefst 40 interactieve en boeiende activiteiten voor jong en oud. Kom mee op ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de wetenschap en breng mee hulde  aan wetenschap en technologie.

Je kan van 10 tot 17u terecht in de gebouwen van de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel in Jette. Onze wetenschappers organiseren er een hele resem activiteiten: lezingen, rondleidingen, spelletjes en workshops. Om 17u sluiten we af met “Het Klimaat op Hol, een interactieve lezing met Frank Deboosere.

Bezoek ons!

Doorlopend op de Medische Campus Jette op 27/11

Gratis tickets

Enkele highlights editie 2016

doorlopend 10-17u

Care Simulation Center

Het gloednieuwe Care Simulation Center van Erasmushogeschool Brussel opent voor het eerst de deuren voor het brede publiek. Doorlopend demonstraties met nagespeelde medische scenarios zoals bevallen en reanimaties.

Will it burn or will it blow?

Will it burn or will it blow? Wat is het verschil tussen brandbaar en explosief materiaal? Wat is een explosie eigenlijk? Tijdens deze show demonstreren wetenschappers van het BURN onderzoekscentrum de verrassende eigenschappen van vuur en explosies bij verschillende stoffen en materialen.

Wetenschapsmarkt

Doorlopend van 10 tot 17 demo’s, experimenten en labo’s op onze wetenschapsmarkt voor jong en oud.

Doe zelf experimenten met innovatieve technieken zoals 3D printers, sensoren voor het uitlezen van hersengolven, virtuele 3D-brillen, robotica, en nog veel meer

Wetenschappers leggen je haarfijn de details in begrijpelijke taal uit.

voor kinderen

Speciaal voor de kleintjes zijn er experimenten zoals glas graveren, bruisballen maken, een DNA-halsketting maken, buckyballs maken, en nog veel meer!

Het klimaat op hol

Interactieve lezing met Frank de Boosere over de opwarming van het klimaat

Zondag 27 november als afsluiter om 17u op Campus Jette.

Science Bar Brussel

Het wetenschapscafé van de Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel verhuist voor de gelegenheid naar Jette met een reeks korte lezingen over uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen.

Download hier het volledige programma (pdf). Je kan ook terecht op de koepelsite van Dag van de Wetenschap voor een overzicht en beschrijving onze 40 activiteiten. Deze zijn verspreid over meerdere gebouwen die zich op wandelafstand van elkaar bevinden. Er zijn 2 startpunten voor je bezoek: de ingang van gebouw A van de Medische Faculteit VUB en de hoofdingang van de Erasmushogeschool Brussel.

De toegang is gratis maar we vragen wel te registreren, zodat je niet hoeft aan te schuiven aan de ingang. Met 1 ticket krijg je toegang tot alle activiteiten. Enkel voor de lezing van Frank Deboosere moet je apart registeren omdat het aantal plaatsen beperkt is.

Er zal voldoende gratis parking beschikbaar zijn op de campus, aan de ingang van beide startpunten. Uiteraard zullen ook eet- en drankgelegenheden niet ontbreken. Tot zondag 27 november voor een dag vol wetenschap!

Hongertje?

Verfris jezelf met een verse koffie of smul van een heerlijke warme pasta bij de food trucks.

You can’t buy happiness, but you can buy coffee. And that’s pretty close.

Locatie

Alle activiteiten worden gebundeld op de Brussels Health Campus, die de Vrije Universiteit Brussel, Erasmushogeschool Brussel en het Universitair Ziekenhuis omvat.

Er zijn twee onthaalbalie, op wandelafstand van elkaar, waar je je bezoek kan starten:

Vrije Universiteit Brussel
Facultair Gebouw A
Laarbeeklaan 103
1090 Brussel

en

Erasmushogeschool Brussel
Laarbeeklaan 121
1090 Brussel

Beide gebouwen liggen op wandelafstand van elkaar. Met een en hetzelfde ticket heb je toegang tot alle activiteiten op de campus.

Met de wagen

Op de grote Ring (R0) rond Brussel neemt u afrit 9. Vervolgens kan u de wegwijzers naar het UZ Brussel volgen. Voor gedetailleerde of alternatieve routes kan u Google Maps raadplegen. U kan gebruik maken van de ruime parkeervoorzieningen van het universitair ziekenhuis.

U rijdt de medische campus op links van het ziekenhuis. Volg de signalisatie Dag van de Wetenschap naar de Medische Faculteit VUB en Erasmushogeschool Brussel onder de brug door. Ter gelegenheid worden de parkings aan beide gebouwen gratis opengesteld voor wie met de wagen komt.

Met het openbaar vervoer

Trein

De Brussels Health Campus bevindt op ongeveer 20 minuten wandelen (1.5 km) van de campus Jette en staat in verbinding met de campus via MIVB-bus 53. Interessante lijnen zijn :

 • Aalst – Jette – Etterbeek – Eigenbrakel (stop o.a. in Denderleeuw, Liedekerke, Ternat en Dilbeek)
 • Dendermonde – Jette
 • Er is op weekdagen ook één rechtstreekse trein Gent- Etterbeek – Gent
 • Alternatief neemt men de trein naar Brussel-Noord en vervolgens MIVB-bus 14 tot aan het AZ-VUB. vanuit Brussel-Noord zijn er frequente treinverbindingen met de rest van het land.

Meer info en dienstregelingen kan u raadplegen via www.nmbs.be.

Metro

 • In metrostation Simonis kan u aansluiten op bus 14 (MIVB) of bus 13 (MIVB).
 • In het station Belgica kan u aansluiten op bus 14 (MIVB)

Voor meer informatie over de metro in Brussel kan u terecht op de website van de MIVB.

Tram / Bus

 • Bus 14 (MIVB) vanuit het treinstation Brussel-Noord. Deze bus, die ook ook haltes heeft aan het metrostation Simonis en Belgica, stopt aan het AZ-VUB.
 • Bus 13 (MIVB)vertrekt vanuit metrohalte Simonis en rijdt dan verder naar het AZ-VUB.
 • Bus 84 (MIVB) tussen metrohalte Beekkant en Heizel stopt aan het AZ-VUB.
 • Bus 53 (MIVB) Neder-over-Heembeek / E. Bockstaelplein (Laken) / Jette-station / AZ-VUB.

Voor meer informatie over de buslijnen in Brussel kan u terecht op de website van de MIVB.

 • De Lijn, bus 820 Zaventem-station luchthaven / Vilvoorde station / Strombeek / AZ-VUB.

Kijk voor meer informatie op de website van De Lijn.

Zin in nog meer wetenschap op 27 november?

Groene vingers

De opleiding Landschaps- & Tuinarchitectuur van de Erasmushogeschool Brussel en de Plantentuin Meise slaan de handen in elkaar en leggen je op zondag 27 november tussen 14 en 17u uit wat het stedelijk hitte-eilandeffect is en hoe groene ruimte in de stad voor afkoeling kan zorgen.

Massa-experiment

Doe mee aan het online experiment: ontdek of je een gezonde levensstijl hebt en krijg achteraf persoonlijke tips! Ontwikkeld door Patrick Mullie, voedingsdeskundige verbonden aan de EhB en VUB.

Xperilab

De Xperliab vrachtwagen ontpopt zich tot een laboratorium, waarin kinderen (van 10 tot 14 jaar) gedurende 90 minuten wetenschappers zijn in biologie, chemie, fysica of technologie. Het Xperliab staat op 27 november tussen 10 en 17u op de Brussels Health Campus in Jette. Gratis deelname.


Infofiche Dag van de Wetenschap

Wetenschap boeit heel Vlaanderen

Frequentie: zondag 27 november 2016

Organisator: Vlaamse Overheid

Contact: [email protected]

Deelnameprijs: gratis


Partners: