Project Categorie: Breed Publiek

Oog voor Diabetes

Oog voor diabetes is een burgerwetenschapsproject dat jouw hulp wil gebruiken om foto’s van het netvlies achter in ons oog te inspecteren op sporen van diabetische retinopathie (DR).

Lees verder

Pint of Science

Pint of Science (EN) brengt onderzoekers naar een lokale bar, kroeg of bruin café in jouw buurt. Leer de mannen en vrouwen achter wetenschappelijk onderzoek kennen.

Lees verder

Bright Club

Bright Club is een avond stand-up comedy door onderzoekers voor iedereen. Bright Club startte aan UCL en is ondertussen een gevestigde waarde in Groot-Brittannië. Ook Brussel heeft nu een eigen science comedy night!

Lees verder

Science Bar Brussel

Een pintje drinken aan de toog en tegelijkertijd met het brede publiek praten over wetenschap, jouw ideale vorm van wetenschapscommunicatie zeg je? Dan is de Science Bar Brussel helemaal je ding!

Lees verder

Kwantumrevolutie

In 1911 riep de rijke en vooruitstrevende industrieel Ernest Solvay de allereerste solvayraad samen in hotel Metropole. Uit heel Europa kwam een kleine groep van topwetenschappers naar Brussel om na te denken over problemen binnen hun vakgebied. Deze Solvayraden hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne fysica.

Lees verder

Dag van de Wetenschap

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat wetenschap en technologie in ons dagelijks leven betekenen? Elk jaar wordt op de laatste zondag van november over heel Vlaanderen en Brussel de Dag van de Wetenschap gevierd. De Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel mogen niet ontbreken op dit event en openen de deuren voor het brede publiek. Kom mee op ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de wetenschap en technologie.

Lees verder

Open Biolab

Open Biolab BrusselsDo-it-yourself biology labo Experimenteer in het labo Een open biolab is een...

Lees verder

Fablab Brussels

Fablabs zijn werkplaatsen die open toegang bieden tot een aantal computergestuurde prototyping machines en het open delen van ontwerpen en ideeën aanmoedigen. Het eerste fablab was een initiatief van een professor aan MIT, Neil Gershenfeld. Wereldwijd zijn er ondertussen honderden tablabs. De basisideeën van een fablab vind je samengevat in het Fablab charter.

Lees verder

Hazagora

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s zijn boeiende geologische processen met dramatische gevolgen. In het interactieve spel Hazagora, ontwikkeld aan de vakgroep geografie van de VUB, maken je leerlingen kennis met dergelijke geo-rampen en hoe we ons er tegen kunnen wapenen.

Lees verder

Wetenschapswinkel

Lijkt onderzoek met en voor de samenleving je wel wat? De Brusselse Wetenschapswinkel verzamelt onderzoeksvragen van non-profitorganisaties die wetenschappelijke ondersteuning zoeken. Studenten en onderzoekers beantwoorden de onderzoeksvragen tijdens een eindwerk of project, in nauwe samenwerking met de organisatie. Het doel is een win-win-winsituatie: een boeiend en maatschappelijk relevant onderzoek voor student en promotor, een nuttige en bruikbare informatiebron voor de opdrachtgever!

Lees verder

Ik heb een vraag

Ikhebeenvraag.be is een online vraagbaak waarop je terecht kan met wetenschappelijke vragen over allerlei onderwerpen: biologie, fysica, taal, geschiedenis en nog veel meer. Het team achter deze site zorgt er dan voor dat je rechtstreeks een antwoord krijgt van een wetenschapper met kennis terzake. Ook onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel beantwoorden graag je vragen. Hieronder vind je een overzicht van hun meest recente antwoorden.

Lees verder

Climate Challenge

Het klimaat verandert. Hoe dat komt, wat de gevolgen zijn – en nog belangrijker – wat we er aan kunnen doen, ontdek je op Climate Challenge. In woord en beeld! En volledig tweetalig in Nederlands en Frans.

Lees verder

Wtnschp.be is een initiatief met de steun van

Vrije Universiteit Brussel
Erasmushogeschool Brussel
Vlaamse Overheid
Richting Morgen