Project Category: Breed Publiek

Bright Club

Bright Club is een avond stand-up comedy door onderzoekers voor iedereen. Bright Club startte aan UCL en is ondertussen een gevestigde waarde in Groot-Brittannië. Ook Brussel heeft nu een eigen science comedy night!

Read More

Fablab 2 Go!

Fablab 2 Go! Fablab 2 Go! is een kleine, mobiele Fablab-stand die wordt opgezet op kleine en grote evenementen die gelinkt zijn aan wetenschappen en STEM. Jong en oud kan er terecht om te proeven van het ruime aanbod dat een Fablab te bieden heeft. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag met een 3D-printer of kunnen een Jengaspelende robot besturen. De inhoud van Fablab 2 Go! varieert afhankelijk van de noden van het evenement waarop het wordt opgesteld. Agenda: Dag van de Wetenschap 2016 De dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Fablab 2 Go!...

Read More

Science Bar Brussel

Een pintje drinken aan de toog en tegelijkertijd met het brede publiek praten over wetenschap”, jouw ideale vorm van wetenschapscommunicatie zeg je? Dan is de Science Bar Brussel helemaal je ding!

Read More

Kwantumrevolutie

In 1911 riep de rijke en vooruitstrevende industrieel Ernest Solvay de allereerste solvayraad samen in hotel Metropole. Uit heel Europa kwam een kleine groep van topwetenschappers naar Brussel om na te denken over problemen binnen hun vakgebied. Deze Solvayraden hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne fysica.

Read More

Antarctikaartjes: post van de zuidpool!

Enkele honderden wetenschappers brengen ook dit jaar de feestdagen door op de Amundsen-Scott Zuidpoolbasis. Eén van hen is VUB onderzoeker Gwenhaël de Wasseige. Je kan Gwenhaël en haar internationale collega’s op Antarctica een hart onder de riem steken door een postkaartje met warme wensen aan ons te bezorgen, wij sturen het door naar de Zuidpoolbasis. Volg het stappenplan hieronder om in januari een uniek Antarctikaartje terug van de Zuidpoolwetenschappers te krijgen, mèt exclusieve Antarctica postzegel! Het aantal kaartjes dat we van Antarctica kunnen terugsturen is beperkt, wees er snel bij als je een postkaart terug wil...

Read More

Dag van de Wetenschap

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat wetenschap en technologie in ons dagelijks leven betekenen? Elk jaar wordt op de laatste zondag van november over heel Vlaanderen en Brussel de Dag van de Wetenschap gevierd. De Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel mogen niet ontbreken op dit event en openen de deuren voor het brede publiek. Kom mee op ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de wetenschap en technologie.

Read More

Open Biolab

Open Biolab Brussels Do-it-yourself biology labo Experimenteer in het labo Een open biolab is een laboratorium dat open toegang biedt tot toestellen en materiaal tijdens vaste openingsuren waardoor ‘iedereen’ met interesse in biowetenschappen de kans krijgt aan onderzoek te doen. De initiatiefnemers werden hiervoor geïnspireerd door talrijke Europese en internationale ‘do-it-yourself biology’ labo’s (DIYbio). DIYbio is een wereldwijde beweging van wetenschappers, kunstenaars en burgers die biowetenschappen toegankelijker willen maken voor een breder publiek. Dit multidisciplinair netwerk is rijk aan kennis over biowetenschappen. Zin om zelf te experimenteren in het labo? Altijd al gedroomd van zelf DNA kopiëren en plakken,...

Read More

Fablab Brussels

Fablabs zijn werkplaatsen die open toegang bieden tot een aantal computergestuurde prototyping machines en het open delen van ontwerpen en ideeën aanmoedigen. Het eerste fablab was een initiatief van een professor aan MIT, Neil Gershenfeld. Wereldwijd zijn er ondertussen honderden tablabs. De basisideeën van een fablab vind je samengevat in het Fablab charter.

Read More

Urban Game

URBAN GAME Urban Game is een ‘location-based’ stadsspel dat je alleen of tegen elkaar kan spelen. Door de gratis applicatie Actionbound te gebruiken kan je één van de Urban Game-parcours selecteren. Vervolgens verken je Brussel aan de hand van allerlei leuke vragen en opdrachten en ontdek je plaatsen waarvan je het bestaan niet eens afwist. Een eerst speelbaar parcours draait rond de Eerste Wereldoorlog en hoe deze gebeurtenissen het dagelijkse leven in onze hoofdstad beïnvloedden. Gaandeweg zullen er meer parcours ontwikkeld worden, die steeds een wetenschappelijke insteek zullen hebben. Je kan Urban Game ook in teamverband tegen elkaar spelen....

Read More

Ik heb een vraag

Ikhebeenvraag.be is een online vraagbaak waarop je terecht kan met wetenschappelijke vragen over allerlei onderwerpen: biologie, fysica, taal, geschiedenis en nog veel meer. Het team achter deze site zorgt er dan voor dat je rechtstreeks een antwoord krijgt van een wetenschapper met kennis terzake. Ook onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel beantwoorden graag je vragen. Hieronder vind je een overzicht van hun meest recente antwoorden.

Read More

Climate Challenge

Het klimaat verandert. Hoe dat komt, wat de gevolgen zijn – en nog belangrijker – wat we er aan kunnen doen, ontdek je op Climate Challenge. In woord en beeld! En volledig tweetalig in Nederlands en Frans.

Read More