Documentaire over de geschiedenis van de kwantumfysica

In 1911 riep de rijke en vooruitstrevende industrieel Ernest Solvay de allereerste solvayraad samen in hotel Metropole. Uit heel Europa kwam een kleine groep van topwetenschappers naar Brussel om na te denken over problemen binnen hun vakgebied. Deze Solvayraden hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne fysica. Meer dan 100 jaar later worden deze solvayraden nog steeds georganiseerd. Kwantumrevolutie is niet alleen een begrijpelijke introductie in de fascinerende wereld van de kwantumfysica, maar geeft ook een unieke kijk op de geschiedenis van deze uiterst intrigerende wetenschap en haar impact op de wereld van vandaag.

Kwantumrevolutie werd ontwikkeld met de lessen wetenschappen in het hoger secundair onderwijs in het achterhoofd, maar groeide uit tot een documentaire die iedereen kan en moet zien. De documentaire over kwantumfysica werd in verschillende bioscopen vertoond en is beschikbaar op DVD. De film werd geselecteerd voor het 360° filmfestival in Moskou en het scholenprogramma van CPH:DOX in Kopenhagen.

Hoofdrolspelers

Kwantumrevolutie werd gerealiseerd door een opmerkelijk team. Het idee kwam van VUB professoren Henri Eisendrath en Gaston Moens. De film werd geregisseerd door filmmaker-fysicus Vincent Langouche, geproducet door Frank Moens en gepresenteerd door Danira Boukhriss.

Lees hier meer over de film.

Nu beschikbaar

Pedagogisch dossier

Op kwantumrevolutie.wtnschp.be brachten professoren Henri Eisendrath en Gaston Moens achtergrondkennis samen die meer duiding geeft bij de onderwerpen in de film. Er wordt natuurlijk dieper ingegaan op de theorie en experimenten achter de baanbrekende ontdekkingen van de kwantumrevolutie, maar er is ook erg veel aandacht voor de sociale, culturele en historische context waarin ze plaats hadden. Een goede basis voor wie dieper op de materie wil ingaan met de klas of om rustig thuis te lezen, dus. Je kan het materiaal op de website gebruiken om de informatie in de film aan te vullen, maar het dossier op de website kan ook volledig op zichzelf staan.


Infofiche Kwantumrevolutie


Organisator: Vrije Universiteit Brussel

Contact: contact@wtnschp.be

Deelnameprijs: gratis


Partners: