Vraag per vraag, antwoord per antwoord. Zo helpt professor Joeri Van Mierlo, verbonden aan de VUB-onderzoeksgroep MOBI, misverstanden over elektrische wagens deze opwarmende wereld uit. Dit doet hij in het kader van We Are Paris, een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel dat licht doet schijnen op de klimaatverandering in het algemeen en de VN klimaatconferentie in Parijs in het bijzonder. Van dieselgate tot elektromotor: in ‘Dossier: Elektrische wagens‘ werpen we een blik in de toekomst aan de hand van zes brandende vragen waarvan het antwoord de vonk voor elektrische wagens misschien wel doet overslaan.

“HOE VER KAN JE RIJDEN MET EEN MODERNE ELEKTRISCHE WAGEN?”

Dit hangt van verschillende factoren af. Eerst en vooral natuurlijk van de batterij. Met een wagen zoals Tesla kom je al een heel eind, zo’n 400 km maar gemiddeld mogen we spreken van een autonomie van 150 km. Het rijbereik is ook gerelateerd aan de rijstijl, de weersomstandigheden, het soort traject en het gewenste comfort. Zet je de verwarming op 22°C in putje winter dan vergt dit veel meer van de batterij. Ook daar zoeken constructeurs tegenwoordig slimme oplossingen voor.

Maar wat we in vakjargon ‘range anxiety’ noemen is inderdaad een belangrijke factor voor de consument. Meer dan 95% van onze dagelijkse verplaatsingen zijn korter dan 100km. 30% van alle voertuigen in onze straten rijdt nooit meer dan 100 km per dag. Het zou al een goed begin zijn indien deze 30% elektrisch zouden zijn maar consumenten hebben de neiging een auto te kopen op maat van hun occasionele verre verplaatsingen. Denk aan al die wagens met grote koffer die we niet dagelijks nodig hebben.

 

 

De noodzaak voor publieke laadinfrastructuur is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van gezinnen van een eigen garage. Zeker in stedelijke omgevingen is dit een probleem, zo beschikken minder dan 12% van de Brusselse gezinnen over een eigen garage. Verder zullen naast de laadpalen in steden ook snelladers een rol gaan spelen zowel in steden en aan de rand van de steden, als op autosnelwegen. Deze snelladers laten toe in 15 à 25 minuten een batterij terug op te laden.

Er zijn naar schatting een duizendtal laadpalen in ons land. Je kan bijvoorbeeld voor heel wat laadpalen een kaartje vinden op de site van ASBE laadpunten.

Er wordt ook hard gewerkt aan nieuwe generaties batterijen. Het batterij team van MOBI doet baanbrekend onderzoek in samenwerking met grote Europese spelers zoals BMW, Bosch, Fiat, Volvo, Umicore, enz. Binnen vijf jaar zal de batterij twee keer zoveel energie kunnen opslaan en de kostprijs van de batterij zal tegen 2020 gehalveerd zijn.