Eind de jaren tachtig broedde Tim Berners-Lee, een Brits onderzoeker bij de Europese raad voor Kernonderzoek (CERN), op een efficiënte manier om digitale informatie te delen tussen computers en mogelijks zelfs tussen universiteiten en instellingen over heel de wereld. Vandaag noemen we dat ‘het internet’. Het geeft ons bijna onbeperkte toegang tot bijna elk stukje informatie al gebruiken we het vaker om in één zoekopdracht café-discussies te winnen en te lachen met katten die schrikken van komkommers.
De allereerste webpagina mocht eind vorige maand 25 LED-lampjes uitblazen en werd onlangs terug online gezet. Ze omschrijft de funderingen van het toen nog niet zo wereldwijde web, hoe je toegang kreeg tot documenten op andere computers en een eigen server kon opzetten. Turbulente jaren van chatrooms, voorgekauwde boekbesprekingen, discussieplatformen, spelletjeswebsites en piraterij later, zetten we de zeven meest onderschatte webpagina’s op een rijtje. En welke soundtrack is daarbij beter geschikt dan het geluid van een klassieke inbelverbinding?
printwhatyoulike.com / Het regenwoud in gedachten en geen zin om ellenlange nutteloze pagina’s te printen? Of geen tijd voor print-screens en het betere knip-plakwerk? Via deze website selecteer je precies wat je wil printen op andere webpagina’s.
Scribblemaps.Com / Tweede rechts, derde links, aan het rond punt rechtdoor en vraag het daar nog maar eens. Heb jij ook al toeristen recht de oceaan in gestuurd? Met Scribblemaps kan je tekenen en schrijven op Google kaarten en satellietbeelden en jouw creaties eenvoudig delen.