Eind de jaren tachtig broedde Tim Berners-Lee, een Brits onderzoeker bij de Europese raad voor Kernonderzoek (CERN), op een efficiënte manier om digitale informatie te delen tussen computers en mogelijks zelfs tussen universiteiten en instellingen over heel de wereld. Vandaag noemen we dat ‘het internet’. Het geeft ons bijna onbeperkte toegang tot bijna elk stukje informatie al gebruiken we het vaker om in één zoekopdracht café-discussies te winnen en te lachen met katten die schrikken van komkommers.

De allereerste webpagina mocht eind vorige maand 25 LED-lampjes uitblazen en werd onlangs terug online gezet. Ze omschrijft de funderingen van het toen nog niet zo wereldwijde web, hoe je toegang kreeg tot documenten op andere computers en een eigen server kon opzetten. Turbulente jaren van chatrooms, voorgekauwde boekbesprekingen, discussieplatformen, spelletjeswebsites en piraterij later, zetten we de zeven meest onderschatte webpagina’s op een rijtje. En welke soundtrack is daarbij beter geschikt dan het geluid van een klassieke inbelverbinding?

deadmansswitch.net / Je bent nooit te oud voor een practical joke en dat bewijst ‘Dead Man’s Switch’. Op deze website kan je e-mailberichten klaarzetten die automatisch worden uitgestuurd wanneer je geen regelmatig teken van leven meer geeft. Ideaal dus om je vrienden en familie te laten weten dat er gelukkig draadloos internet is in de hemel of dat ze toch beter een tweede dokter hadden geconsulteerd voor de begrafenis.
gifs.com / Nu Facebook ook Graphics Interchange Format (GIF’s) ondersteunt, wil je jouw vrienden misschien wel entertainen met Youtube-hits zoals de fenomenale Omvallende Wafel, een Wasmachine op een Trampoline of de Dans der Lichaamslozen. Gifs.com maakt dat mogelijk: in een paar eenvoudige stappen kan je er Youtube-filmpjes naar GIF’s omzetten.
Coffitivity.Com / Ondanks alle Sociale-Media-kanalen nog steeds eenzaam? Met Coffitivity kan je café-omgevingsgeluid afspelen en de muurbonkende buren doen denken dat je voor de veertiende nacht op rij een heus feestje hebt georganiseerd. Met een ‘Premium account’ kan je je zelfs in andere oorden wanen met treffende soundtracktitels als “Paris Paradise” en “Brazil Bistro”.
squirt.io / Het moet tegenwoordig sneller en sneller gaan. Squirt is een revolutionaire manier om digitale artikels te lezen, waarbij de woorden na mekaar op dezelfde locatie verschijnen zodat je ogen niet moeten bewegen. Daardoor lees je aan sneltempo tot wel 1000 woorden per minuut. Getest en goedgekeurd, perfect voor de vele wtnschp-artikels!

printwhatyoulike.com / Het regenwoud in gedachten en geen zin om ellenlange nutteloze pagina’s te printen? Of geen tijd voor print-screens en het betere knip-plakwerk? Via deze website selecteer je precies wat je wil printen op andere webpagina’s.

Ptable.Com / Bezorgd om de natriumchloride-oplossing die over je wang rolt als je denkt aan jouw punten voor het vak chemie? Met Ptable kan je het periodiek systeem van de elementen raadplegen, waarbij elk element doolinkt naar de Wikipedia-pagina. Zelfs de recent toegevoegde elementen staan erop!

Scribblemaps.Com / Tweede rechts, derde links, aan het rond punt rechtdoor en vraag het daar nog maar eens. Heb jij ook al toeristen recht de oceaan in gestuurd? Met Scribblemaps kan je tekenen en schrijven op Google kaarten en satellietbeelden en jouw creaties eenvoudig delen.