Wie herinnert zich nog de openingsscenes van ‘Star Wars – A New hope’? Twee grote ruimteschepen die rode en groene ‘laserskogels’ op elkaar afschieten. Stormtroopers die in witte tupperware pakken het ruimteschip van de rebellen enteren tot ze prinses Leia vinden. ‘There’s one. Set for stun!’

Laserguns

Science fiction fans vragen zich al jaren af wanneer voor het eerst laserwapens in het echt gebruikt zullen worden. De Amerikaanse marine brengt die realiteit wat dichterbij. Op een schip in de Perzische Golf testte de Navy de afgelopen weken een laserkanon. Het kanon is in staat om bewegende en vliegende doelen te raken en heeft net als in Star Wars een ‘verdovende’ functie ingebouwd. De laser hoeft niet noodzakelijk te dienen om dingen op te blazen, maar kan ook de optische sensoren van een vijandig toestel verblinden of de elektronica aan boord tijdelijk uitschakelen. Jammer genoeg gaat het afvuren van het kanon niet gepaard met de ‘pew-pew’ geluiden en rode stralen die we sinds Star Wars van laserwapens verwachten.

 

Militairen zien al langer het nut in van laserwapens. Begin november onthulde het Chinese leger nog een mobiel laserwapen dat kleine ‘drones’ neer kan halen. De Amerikaanse luchtmacht installeerde in de jaren 1980 al laserwapens op vliegtuigen die raketten konden neerschieten. Het laatste prototype werd op een Boeing 747 gezet, maar dit project werd in 2011 geschrapt.

Bron: Historic Leap: Navy Shipboard Laser Operates in Arabian Gulf (www.navy.mil) 10/12/2014.