Robotwedstrijden, het lijkt iets uit een science fiction film. Toch spelen robots (en de mensen die ze bouwen en besturen) al jaren mee in bijvoorbeeld voetbal- of danswedstrijden. Ook vanuit de VUB wordt al sinds een aantal jaar een echte robotwedstrijd georganiseerd: Robocup Junior. Van die wedstrijd is dit jaar niemand minder dan Lieven Scheire peter geworden!
Robocup Junior
In Robocup Junior bouwen de deelnemers zelf een robot, waarmee ze dan een dansje of reddingsopdracht uitvoeren. Zou je dat zelf aandurven?
Lieven: “Zeker! Mocht ik de tijd hebben, tenminste. Op dit moment ben ik mijn eigen 3D-printer ineen aan het steken en dat vind ik al heel plezant. In Robocup Junior gebruiken ze meestal Lego Mindstorms robots en zo’n robot zou ik heel graag zelf eens bouwen! Zo’n bouwkit staat dus zeker hoog op mijn wishlist.”
Naast de Lego Mindstorm robots zijn er ook nog tal van andere robots te zien op Robocup Junior. Wat is jouw favoriete robot?
Lieven: “Nao (foto) is een heel schattige robot en mocht die betaalbaar zijn, zou ik die graag in huis halen. Maar ASIMO van Honda, één van de meest geavanceerde robots ter wereld, is toch wel mijn absolute topfavoriet. Vorig jaar mocht ik daarmee voor Robocup Junior een demonstratie geven en dat was werkelijk geweldig. Voor de eerste keer de hand schudden met een robot geeft een onevenaarbaar gevoel!”
Welke rol in onze samenleving zie je voor robots weggelegd in de toekomst?
Lieven: “Ik denk dat er een heel goede samenwerking tussen mens en robot komt. Ik hecht weinig geloof aan de apocalyptische doemverhalen uit sommige films, waarin robots rebelleren. Ik denk wel dat robots een grotere rol zullen spelen in ons huishouden. Een robot die ons koffie kan brengen (zoals de ASIMO robot dat nu al kan trouwens) of de vaatwas kan legen, dat is toch geweldig!”
En dan tenslotte: het peterschap van een wedstrijd zoals Robocup Junior opnemen, wat betekent dat voor jou?
Lieven: “Dat betekent vooral dat ik daar mag binnengaan, en rondkijken en overal mag aankomen! Maar ook dat ik met echte robotica-experts, zoals prof. Bram Vanderborght, kan spreken. Zo kan ik veel contacten leggen én doe ik zelf ook heel veel ideeën op!”