De vakantie staat voor deur en iedereen kijkt ondertussen hals reikend uit naar zijn of haar vakantieplannen. Hoewel het Wtnschp-team in de zomer volop bezig is met ID#2015 Discover the Power of Light en het plannen van volgend academiejaar, zitten wij toch ook een beetje met ons hoofd op een exotisch eiland. Daarom: een heleboel fun facts over zon, reizen en vakantie!

# Verslaafd aan de zon

Ben jij een zonneklopper die op een flesje zonnecrème de denkbeeldige woorden “voor bakken en braden” ziet verschijnen? Misschien ben je wel verslaafd aan de zon. UV-stralen zorgen ervoor dat het eiwit POMC in kleine stukjes opbreekt. Één van die kleine stukjes is bèta-endorfine, een natuurlijke pijnstiller met een positief effect op het humeur en een snelle gewenning. Onderzoekers hebben vastgesteld dat muizen die aan veel UVB-stralen zijn blootgesteld, beter reageren op pijnprikkels en ontwenningsverschijnselen vertonen als ze in een donkere kamer worden geplaatst. Wij zijn uiteraard geen muizen, of deze resultaten te vertalen zijn naar de mens is dus nog niet duidelijk, maar het zou een verklaring kunnen bieden waarom zoveel mensen ondanks alle waarschuwingen zich uren blootstellen aan de zon.

#Cloudspotting

Terwijl je dan toch ligt te zonnen aan de kust, houd dan een oogje open voor de Rolwolk (Cumulonimbus arcus). Ze wordt gevormd op plaatsen waar een stroom koude lucht in plots contact komt met warmere luchtlagen. Dit komt het vaakst voor in kuststreken of op de rand van een hevig onweer. Voor de vorming van een rolwolk moeten alle atmosferische omstandigheden perfect zijn. Ze komt niet zo vaak voor in onze streken, maar de Morning Glory is tijdens de lente in Noordoost Australië een redelijk betrouwbaar verschijnsel. Als je denkt dat wolken bezichtigen een vreemde hobby is, heb je het mis! In dit artikel vertelt Wtnschp-er Jef waarom cloudspotting dé ultieme vakantieactiviteit is! 

Een rolwolk in Uruguay, gefotografeerd door Daniela Mirner Eberl.

Een rolwolk in Uruguay, gefotografeerd door Daniela Mirner Eberl.

#Zonderbril

“Wie graag naar de hemel staart, zette zijne zonnebril op zodat hij zijne ogen bewaart.” Dat het een nieuwe volkswijsheid mag worden!  Net zoals we onze huid moeten beschermen tegen de zon, moeten we ook onze ogen beschermen. Maar niet elke zonnebril beschermt je ogen, zo zijn er heel veel zonnebrillen op de markt zonder UV-filter. Wij noemen ze “zonderbrillen”. Zoek bij je aankoop naar het etiket UV400 op de bril, dan zit je net boven de Europese norm en ben je veilig. Opgelet een donkere zonderbril is nog slechter voor je ogen dan geen zonnebril: omdat het donker wordt voor je ogen, verwijden je pupillen waardoor net meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen!

#Ruimtereizen

Heb je wel wat geld opzij liggen (zo’n 20 à 35 miljoen euro om precies te zijn) en heb je alle mooie plekken op aarde wel al gezien, trek dan gewoon naar de ruimte! De eerste ruimtetoeristen zijn in 2001 al eens naar het Internationaal Ruimtestation ISS geweest en ondertussen zijn commerciële bedrijven druk in de weer om ruimtevluchten aan te bieden. Virgin Galactic wil ze in de toekomst ooit voor 10.000 euro aanbieden zodat ruimtetripjes niet enkel voor de superrijken mogelijk zijn, maar ook voor de gewone rijken. Mars One wil mensen dan weer naar, you guessed it,  Mars sturen. Opgelet je ticketje naar Mars is niet heen-en-terug, om terug te keren moeten ze eerst een lanceerinstallatie op Mars zelf bouwen.

SpaceShipOne Flight 15P foto door D Ramey Logan by WPPilot - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -

SpaceShipOne Flight 15P foto door D Ramey Logan by WPPilot – Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons –

#Reisziek in de ruimte

De lucky few die een plezierreisje naar de ruimte kunnen maken, voelen zich misschien niet meer zo gelukkig eens ze boven zijn.  Zowat de helft van alle mensen die ooit een ruimtevlucht hebben gemaakt, hadden last van het ‘space adaptation syndrome‘, ofwel ‘ruimteziekte’. Net als bij traditionele reisziekte, krijg je van het “space adaptation syndrome” hoofdpijn, ben je misselijk of moet je braken. De meeste mensen hebben enkel de eerste dagen last van de symptomen. Omdat ruimteziekte tijdens ruimtemissies nogal wat veiligheidsrisico’s kan betekenen, worden nooit ruimtewandelingen of andere activiteiten gepland tijdens de eerste dagen van een missie.

# Niet reizen

Ben je niet zo avontuurlijk aangelegd en ga je in de zomer liever naar “à ma pelouse” of de “costa veranda” dan heb je het misschien wel voor een virtueel reisje. Google Maps maakt de wereld al langer bereikbaar voor iedereen met een computer, maar nu zijn er zich ook bedrijven in gaan specialiseren. TravelByDrone, is er zo één. Je kan tal van filmpjes bekijken, gemaakt met Drones, en zo gebieden verkennen waar je anders nooit zou komen. Goedkoop én ecologisch!