Het is weer Fun Fact Friday en wat is er meer fun dan technologie? Niets! 🙂 We snorden op deze mooie lentedag dan ook zes coole technologieweetjes op om ieders ‘inner nerd’ te laten spinnen van plezier. Want niets is blijkbaar te gek als je enkele wetenschappers en ingenieurs loslaat in een labo vol modern speelgoed.

#1 De drone met het brein van een honingbij

Wetenschappers van de universiteit van Sheffield (The Green Brain Project) hebben een deel van het brein van een Europese honingbij gedigitaliseerd en aan een drone gekoppeld. Dat leverde een zelfsturende drone op, die wel erg bij-geïnspireerde bewegingen vertoonde.

Voorlopig hebben de wetenschappers enkel nog maar het zicht en de reukzin van een bij kunnen vertalen naar eentjes en nulletjes, maar in de toekomst hopen ze het hele brein te kunnen digitaliseren. De robot die daar uit zal voortvloeien, zal meer dan waarschijnlijk ingezet kunnen worden in het bevruchten van planten en gewassen. Net zoals (de bedreigde) honingbijen dat nu doen. Of de drones dan ook honing zullen maken, is ons een raadsel. 😉

#2 Na de smartphone, de smartcane om blinden te helpen gezichten te herkennen

Onderzoekers van de Birmingham City University hebben een blindenstok ontwikkeld die in staat is gezichten te herkennen van 10m afstand. Door middel van een camera en een databank in de stok neemt deze foto’s van omstaanders en vergelijkt die met de gezichten in zijn databank. Wanneer er een match is, geeft de stok een lichte vibratie en een signaal via bluetooth naar een hoofdtelefoon. Zien … euh, hóren we daar privacy issues aankomen?

#3 Zelfsturende kogel mist zijn doel nooit

Dat technologie ook een donker kantje kan hebben, zullen we niet ontkennen. Getuige daarvan de zelfsturende kogel, de nieuwste ontwikkeling van DARPA, het geavanceerde researchgedeelte van het Amerikaanse leger. In een video laten ze zien dat zelfs een ongetrainde schutter een bewegend doelwit met uiterste precisie kan raken, onafhankelijk van het weer of andere belemmerende omstandigheden. Knap staaltje technologie, maar eentje dat we liever onaangeroerd hadden gezien.

#4 Biohackers creëren (tijdelijke) ‘night vision’

Door het druppelen van Ce6 in de conjunctivale zak van je oog kunnen biohackers je tijdelijk bovennatuurlijke night vision geven. De substantie die je normaal enkel terug vindt in diepzeevissen, staat je toe om voor korte tijd personen te herkennen tot op 50m afstand in de duisternis. Ondanks dat het experiment is opgezet om de nieuwsgierigheid en herhaalbaarheid te prikkelen bij anderen, is het echter niet iets dat we aanraden om thuis uit te proberen! (al zou het wel cool zijn)

night vision biohacking

Night vision biohacking – bron: io9

 

#5 Unieke JENGA-robotwedstrijd in Fablab Brussels

Robots die JENGA spelen?! Het kan … studenten Industriële opleiding van de VUB ontwierpen, bouwden en testten deze week publiek hun creaties. In een heuse JENGA-showoff namen de robots het gisteren tegen elkaar op in het Fablab Brussels in Anderlecht. Filmpjes en foto’s van deze unieke wedstrijd vind je op http://www.fablab-brussels.be/fablab/jenga-overview/.

#6 ‘#girlswithtoys’ laten hun stem horen

Het klinkt misschien als een zoekterm die vaak op pornosites wordt ingegeven, maar dat is het niet. #girlswithtoys is een initiatief van vrouwelijke wetenschappers die boos zijn op hun mannelijke collega Shrinivas Kulkarni, een astronoom aan het Californisch Instituut voor Technologie. Die zei in een interview dat veel wetenschappers eigenlijk gewoon een beetje “boys with toys” zijn.

Zijn er ook vrouwelijke onderzoekers op @VUBrussel of @ehbrussel die hun toys willen delen?