Twee groepen jongeren, hun coaches en hun robots wonnen in 2015 de Vlaamse versie van Robocup Junior. Eén jaar later wacht hen de volgende uitdaging, het internationale wereldkampioenschap Robocup Junior in Leipzig, Duitsland.

Robocup Junior?

Robocup Junior is een jaarlijkse robotwedstrijd voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Oorspronkelijk gestart als een Australisch initiatief wordt het nu in meer dan 30 landen over de hele wereld gespeeld. En sinds 2008 ook in België.

Robocup Junior is het kleine broertje van Robocup: een jaarlijkse internationale wedstrijd waar onderzoekers uit heel de wereld samenkomen en deelnemen aan verschillende wedstrijden. Het is een internationaal initiatief om robotica, programmeren en kunstmatige intelligentie te promoten. Hun doel: tegen 2050 een team humanoïde robots ontwikkelen dat het kan opnemen tegen de (uit mensen bestaande) wereldkampioen voetbal.

België present!

Shadow 99 en L-botics plaatsten zich voor het internationale wereldkampioenschap Robocup Junior. Beide teams nemen deel aan de discipline ‘Rescue Line’, een jaar na hun overwinning op Robocup Junior 2015 in Halle. Shadow 99 (Tijl Ivens, Siemen Decoster en Greg Snoeck van PTI Hamme) won toen in de discipline ‘Redden voor gevorderden’ en neemt nu deel aan ‘Rescue Line: Secondary’, terwijl L-botics (Burak Gözen en Semih Erkalkan van het Lucernacollege Houthalen) de eerste plaats namen in de discipline ‘Redden voor beginners’ en nu deelneemt aan ‘Rescue Line: Primary’. Ze nemen het op tegen tientallen teams van over de hele wereld.

Shadow 99

Volg Shadow 99 op Facebook!

L-botics

Volg L-botics op Facebook!

L-botics

Een L-botics selfie aan de school voor de reis naar Leipzig. Van links naar rechts: Semih, Enes, Mehmet, Burak en Onur.

Shadow 99

Tijl Ivens, Siemen Decoster en Greg Snoeck (links naar rechts) van Shadow 99 bereiden zich zorgvuldig voor op de nakende wedstrijd.

L-botics

De robot van L-botics zoals hij werd meegenomen. Ter plekke onderging hij nog enkele modificaties.

Shadow 99

De Shadow 99 bot op de thuisbasis.

L-botics

L-botics, klaar om aan het parcours te beginnen.

Shadow 99

Shadow 99 aan de startmeet.

Reddingsrobots

In teamverband bouwen de teams onder begeleiding van hun coach een eigen robot die ze nadien volledig zelf programmeren. De robots moeten immers in staat zijn een complex parcours af te leggen: er vallen diverse obstakels te overwinnen voordat de robot aan zijn reddingsoperatie kan beginnen.

Rescue line

De reddingsdiscipline wordt opgedeeld in verschillende categorieën. L-botics en Shadow 99 namen beiden deel aan de categorie ‘Rescue Line’, waarbij de robot een dikke zwarte lijn volgt aan de hand van zijn sensoren. Echter bevinden er zich verschillende hindernissen op het traject, zoals:

  • Zware obstakels die door de robot ontweken of weggeduwd moeten worden;
  • Gaten in het parcours door een onderbroken lijn;
  • Poortjes waar de robot onderdoor moet;
  • Drempels waarover de robot moet manoeuvreren;
  • Steile hellingen en afdalingen;
  • Kruisingen die de robot op het verkeerde pad kunnen zetten.

Iedere overwonnen hindernis levert het team punten op. De meeste punten vallen te verdienen aan het einde van het parcours. Hier begint de robot aan zijn reddingsoperatie: hij moet zoveel mogelijk slachtoffers in veiligheid brengen. De slachtoffers zijn in dit geval vijf zware zilveren ballen die door de robot naar het reddingsgebied gedragen moeten worden. Voor dit alles krijgt het team slechts acht minuten de tijd.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt op basis van de leeftijd van de deelnemers (‘Rescue Line: Primary’ en ‘Rescue Line: Secondary’). Voor de oudere groep is het parcours nog nét iets moeilijker: het traject is langer en bevat meer hindernissen, en de zilveren ballen moeten daadwerkelijk omhoog geheven worden.

Ieder team neemt ook deel aan de ‘Superteam’-versie van zijn reddingsdiscipline. Hierbij moeten de robots van twee willekeurig verkozen teams samenwerken aan een grootse reddingsoperatie.

Rescue maze

Binnen de discipline ‘Rescue’ kan men ook kiezen voor ‘Rescue maze’. Hierbij moet een robot zich navigeren doorheen een doolhof met verraderlijke hindernissen. Hij moet zoveel mogelijk slachtoffers terugvinden en, indien mogelijk, een reddingsvoorwerp bij het slachtoffer achterlaten. In het ideale geval vindt de robot zijn weg nog terug nadat hij alle slachtoffers gevonden heeft.

Ook binnen deze categorie nemen de teams deel aan de ‘Superteam’-versie. Twee willekeurig gekozen teams coördineren dan samen de reddingsoperatie.

CoSpace rescue

Waag je aan CoSpace rescue!

CoSpace rescue kan je ook thuis (of in de klas) spelen. Ga hiervoor naar http://www.cospacerobot.org/, een online educatieplatform waar je kan bijleren over programmeren en robotica. Je hebt er zelfs geen robot voor nodig!

In deze laatste reddingscategorie komen de reële en virtuele wereld letterlijk samen. De teams programmeren hun robot zodanig dat de code zowel voor de robot in de echte wereld, als voor een simulatie (een robot in de virtuele wereld) gebruikt kan worden. In deze categorie nemen twee teams het rechtstreeks tegen elkaar op. Dat gaat als volgt:

Eerst voert de robot een reddingsoperatie uit in de ‘echte’ wereld. Daar moet hij zich navigeren tussen obstakels en de robot van de tegenstanders, en drie soorten voorwerpen (rood, groen en zwart) oppikken. Als dat gelukt is, wordt de robot als het ware geteleporteerd naar de virtuele wereld, waar hij zijn reddingsoperatie kan voortzetten. Zijn opdracht verschilt lichtjes van de vorige: nu moet de robot vijf soorten voorwerpen oppikken: de drie kleuren (rood, groen en zwart) en twee speciale voorwerpen die pas tevoorschijn komen als de robot in één run een hele set van de drie kleuren heeft kunnen binnenbrengen. Dit alles moet gebeuren in 8 minuten.

Robots OnStage

In deze discipline laten de teams hun creativiteit de vrije loop. De bedoeling is om samen met een robot een voorstelling van ongeveer twee minuten te verzorgen. Dans, theater, voordrachten, kunstinstallaties, optredens, …, het mag zowat alles zijn, zolang je jouw publiek (en de jury) maar kunt beroeren met technologie.

Voetbalrobots

Het ultieme doel van Robocup (Robocup Junior voor volwassenen) is om tegen 2050 een volledig autonoom robotelftal ontwikkeld te hebben dat kan winnen tegen de wereldkampioen voetbal. Omdat je hier niet vroeg genoeg aan kunt beginnen, bestaat deze discipline ook voor jongeren.

Voor deze discipline treden twee robotteams met elkaar in competitie. Elk team bestaat uit twee volledig autonome robots die met sensoren de bal op het voetbalveld zoeken en in de goal van de tegenstander proberen te krijgen. Een (menselijke) scheidsrechter kijkt toe of alles volgens de regels gebeurt.

En zoveel meer

Het internationale evenement van Robocup Junior valt ieder jaar samen met Robocup voor volwassenen. Er valt dus veel meer te doen dan dat er hier reeds beschreven is. Zo bestaat de voetbaldiscipline voor volwassenen uit zo’n vijftal verschillende categoriën, waar soms robots aan deelnemen die even groot zijn als wijzelf. Ook de reddingsdiscipline verloopt helemaal anders; de robots zijn grote rupsvoertuigen die je liever niet voor de voeten loopt.

Meer informatie over Robocup Junior of zelf deelnemen?