Stel: na een bezoekje aan Swayambhunath geniet je van het zonovergoten uitzicht op de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De Rhesus aapjes waar de tempel zijn bijnaam ‘Monkey Temple’ aan ontleent, proberen jouw aandacht te trekken, wanneer ze opgeschrikt worden door een aardschok van 8,4 op de schaal van Richter die voelbaar is tot op een afstand van 1900 km. De Monkey Temple waar je net uit kwam, ligt in puin, net als Kathmandu en de rest van Nepal.

Die nachtmerrie werd een jaar geleden werkelijkheid en kostte het leven aan bijna 9000 mensen en liet 18000 gewonden achter. Twee resulterende lawines bedolven 21 mensen op Mount Everest en 250 mensen in de Langtang vallei. Naar schatting 900 000 huizen werden beschadigd of vernield, honderdduizenden Nepalezen werden in één klap dakloos en 1,7 miljoen kinderen hadden nood aan drinkwater, psychologische bijstand, onderdak en bescherming tegen ziekten.

Wereldwijd werden hulpdiensten gemobiliseerd en humanitaire acties lieten niet lang op zich wachten. België doneerde bijna 5 miljoen euro en stuurde een tienkoppig team van Artsen Zonder Grenzen en een 43-koppig team van B-Fast, bestaande uit brandweerlieden, militairen, dokters en verplegers. In crisissituaties zoals de aardschok in Nepal zijn gecoördineerde hulpacties ontzettend belangrijk maar ze kunnen niet optimaal efficiënt zijn zolang er beperkende praktische factoren in het spel zijn. Eén daarvan is het tekort aan kaarten van de omgeving in gebieden waar het risico op natuurrampen, epidemieën en conflicten het grootst is.

_________________________

” Een vaak voorkomende factor is het tekort aan kaarten van de omgeving in gebieden waar het risico op natuurrampen, epidemieën en conflicten het grootst is. “

__________________________

Om die reden hebben Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis in 2014 de handen in elkaar geslagen om samen met het Humanitarian OpenStreetMap Team, het Missing Maps project te lanceren. Overal ter wereld rekruteert het project vrijwilligers om risicogebieden in kaart te brengen. Moeilijk is het niet, het enige dat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding en je bent in een mum van tijd een volwaardig road mapper. De respons op het project is groot, het aantal vrijwilligers groeit wereldwijd, en steeds vaker worden er ook mapping parties of ‘mapathons’ georganiseerd, waar vrijwilligers samen komen om een groter gebied in één keer samen in kaart te brengen.

Op 16 april wordt er een mapathon georganiseerd door het Nationaal Comité voor Geografie, in samenwerking met het Humanitarian OpenStreetMap Team Belgium. Zeven universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zetten heel de dag hun deuren open voor één groot collectief mapping event en je kan ook op de VUB terecht. Wil je een uurtje of langer meewerken, mis deze kans niet en help Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis om hun werk in crisisgebieden te vergemakkelijken.