Op 13 en 14 november 2015 werden op de VUB de Geography Days georganiseerd. ‘Mapping the Future of Geography’ was deze keer het thema van de tweedaagse, die om de twee jaar aan een andere Belgische universiteit georganiseerd wordt. Vrijdag was de onderzoeksdag: een uitgelezen kans voor de 350 ingeschreven jonge vorsers en masterstudenten om hun onderzoek aan elkaar voor te stellen.
Op zaterdag namen bijna 150 aardrijkskundeleraren deel aan voordrachten en workshops over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Verder werd er druk gedebatteerd over de rol van het vak aardrijkskunde in het onderwijs, die de afgelopen jaren steeds sterker onder druk van buitenaf kwam te staan. Dit debat zal in het voorjaar van 2016 resulteren in een manifest voor een toekomstgericht geografieonderwijs in België.
De geografietweedaagse werd afgesloten met de prijsuitreiking van de Barbara Petchenik tekenwedstrijd voor kinderen. De wedstrijd werd genoemd naar wijlen dr. Barbara Bartz Petchenik, een bekende Amerikaanse cartografe en ontwerpster. Het doel van de wedstrijd is om kinderen ertoe aan te zetten hun visie op de wereld op een creatieve manier in beeld te brengen. De jury koos zes tekeningen uit de 221 Belgische inzendingen Deze tekeningen werden samen met inzendingen van over de hele wereld tentoongesteld tijdens de Internationale Conferentie voor Cartografie in Rio De Janeiro. De jonge kunstenaars werden op zaterdagavond 14 november nog extra in de bloemetjes gezet. Je kan de tekeningen vanaf 25 november bewonderen in gebouw D op campus Etterbeek.
Enes Said Sezer
Winnende inzending voor de Barbara Petchenik tekenwedstrijd door Enes Said Sezer (12).
” De geografie is als wetenschappelijke discipline niet weg te denken uit de grote uitdagingen op lokaal en mondiaal niveau. “
__________________________________________________________________
Geografie in onderzoek en onderwijs is vandaag meer dan ooit relevant. Ze is als wetenschappelijke discipline niet weg te denken uit de grote uitdagingen op lokaal en mondiaal niveau: economische globalisering, ongelijke ontwikkeling, internationale migratie en stedelijke diversiteit, mobiliteit, klimaatverandering, natuurrampen, geopolitieke conflicten, bodemdegradatie, voedselzekerheid, beheer van natuurlijke hulpbronnen … Bovendien blijkt dat geo het goed doet op de arbeidsmarkt: geografie (89,1%), geomatica (100%) en geologie (89,3%) behoren binnen de wetenschappen tot de studierichtingen met de hoogste scores op vlak van werkzekerheid.