In het midden van één van de belangrijkste conferenties ooit lanceren we het dossier Energie in 2050 in de hoop beleidsmakers, activisten en het volk wetenschappelijk te informeren over energie. Samen met “We Are Paris”, de klimaatactie die de 2015 United Nations Climate Change Conference in een breder perspectief plaatst, publiceren we tal van artikels over het klimaat, transport en energie. Professor Hubert Rahier en Walter Van Rensbergen stelden zichzelf de vraag: hoe ziet energie eruit in 2050? Een niet zo verre toekomst waarin we met 9 miljard mensen de planeet moeten delen. Op deze pagina volg je hen mee in hun zoektocht.
1. Energie in het verleden en de toekomst
De mensheid gebruikt al altijd de natuur om in energie te voorzien. Van het hout om een vuurtje te stoken tot de eerste steenkoolkachels, het lijkt een eeuwige zoektocht naar de beste energievoorziening. Die zoektocht verloopt echter steeds moeizamer. Straks zijn we met 9 miljard: hoe moeten we al die mensen van energie voorzien? Kunnen we verder met kernenergie of moeten we de grote ommezwaai naar hernieuwbare energie maken? Zijn onze kerncentrales straks erfgoed, zoals de oude industriële machines uit het MIAT of hebben ze alleen nood aan hervorming?
Wandelen in het MIAT
Walter Van Rensbergen
Hernieuwbare Energie
Hubert Rahier
2. Het begin van kernenergie en het einde van olie
In de 18e eeuw schreef Antoine Lavoisier in Parijs de woorden “Rien ne se crée, rien ne se perd” neer, legde daarmee de basis voor onder andere kernfusie en kernsplijting en veranderde zo de wetenschap en de wereld. Zo’n 300 jaar en vele wetenschappelijke ontdekkingen later, wordt in datzelfde Parijs hevig gediscussieerd over de gevolgen van kernenergie en andere vormen van energie zoals olie. Op dit moment persen we de laatste druppeltjes olie uit onze aardbol door methodes zoals fraccing toe te passen, maar welke gevolgen heeft dat?
Smelten en Splijten
Walter Van Rensbergen
Eindigheid in zicht
Hubert Rahier
3. Kernreactie en de reactie van de aarde
Uranium wordt gretig gebruikt als brandstof voor kernenergie. Maar wat is de ware reden waarom we net dit radioactief erts gebruiken? Hoe gaan we om met het afval van deze kernreactie? En wat zijn de gevolgen van de manier waarop we energie winnen voor onze planeet en onze economie?
Uranium Kernreactie
Walter Van Rensbergen
Fossiele en nucleaire energie: een last op milieu en economie
Hubert Rahier
4. Alternatieven
Onze twee energiebloggers zijn het over één ding eens: de huidige aanpak om de wereldbevolking van energie te voorzien, kan niet lang meer duren. We putten onze grondstoffen uit en beschadigen onze planeet en economie op de koop toe. Maar wat is het alternatief?
Thorium
Walter Van Rensbergen
De volgende seconde
Hubert Rahier
5. De Conclusie
Wie onze blogreeks “Energie in 2050” heeft gevolgd, kan alvast één conclusie trekken: verandering is sowieso nodig! Of we het nu bij kernenergie houden of overschakelen naar hernieuwbare energie: er zijn voldoende opties. Wat houdt ons dan nog tegen?
Eindbalans
Walter Van Rensbergen
Verandering is nodig
Hubert Rahier