Hebben ongewervelden hersenen?
Op het eerste deel van die vraag knikt VUB-professor Luc Bouwens overtuigd: “zelfs de eenvoudigste dieren hebben hersenen. Enkel uiterst primitieve dieren als neteldieren (kwallen, koralen, zeeanemonen) en sponzen vormen uitzonderingen. Alle andere dieren hebben hersenen nodig zodat ze kunnen bewegen en zintuigen gebruiken om voedsel te zoeken, te vluchten voor roofdieren, partners te zoeken voor voortplanting of broedzorg… Dit gedrag kan complex zijn, zeker bij insecten en sommige weekdieren. Zo leert de inktvis in gevangenschap complexe handelingen aan zoals het open schroeven van een bokaal waarin voedsel zit.” In het filmpje hieronder kan je met je eigen ogen de intelligentie van een inktvis waarnemen!
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren. Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Kunnen ze denken?
Of al deze dieren kunnen denken, is moeilijker te beantwoorden, zelfs bij zoogdieren. “Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”
Op zoek naar antwoorden? Ga op zoek in het archief van ikhebeenvraag.be of stel er zelf een vraag!
Ikhebeenvraag.be is live aanwezig op de Dag van de Wetenschappen met een eigen stand en een live twittersessie!