Bij ‘toekomstonderzoek’ denkt men al snel aan futuristen of genius forecasters die voorspellingen doen over welke technologie we later zullen gebruiken om onze eitjes te koken, maar dat is niet wat toekomstonderzoekers doen. Wij houden ons bezig met toekomstbeelden en –scenario’s, vanuit het idee dat ons denken over de toekomst een invloed heeft op de toekomst. Wij bieden individuen en organisaties handvaten aan om na te denken over mogelijke en gewenste toekomsten.
Toekomstonderzoek is een discipline die niet louter op observatie en analyse gestoeld is, maar ook een belangrijke plaats biedt aan verbeelding.
Volgens Maya Van Leemput, senior researcher aan het kenniscentrum Applied Futures Research van de Erasmushogeschool Brussel, is toekomstonderzoek een discipline die niet louter op observatie en analyse gestoeld is, maar ook een belangrijke plaats biedt aan verbeelding. Toekomstonderzoek werkt namelijk vaak met beelden, scenario’s en verhalen over mogelijke toekomsten, zodat die niet te abstract blijven. Vandaar dat methodes die gebaseerd zijn op rollenspelen, design, fictie en gaming vaak gebruikt worden binnen dit onderzoeksgebied.
Videogames en Virtual Reality (verder VR) zijn media van de 21ste eeuw. Hoewel ze al zijn ontstaan en hun startperiode hebben gekend in de vorige eeuw, lijkt het erop dat de mogelijkheden en sociale implicaties van deze media vooral hun weerslag zullen hebben in deze eeuw. Als game-onderzoeker en fervent gamer, is het met dit laatste dat ik mij bezighoud.
Serious games
Games associeert iedereen meteen met entertainment. Nochtans zijn er ook serious games die een heel ander doel hebben. Serious games kunnen gebruikt worden voor educatieve doeleinden, bij de training van professionals, om revalidatieprocessen draagbaarder te maken en ze kunnen ingezet worden in toegepast en academisch onderzoek. Binnen het gebied van toekomstonderzoek begint men steeds meer het potentieel van spelvormen en –technieken te ontdekken. Hun kracht om mensen in hoge mate betrokken te houden maakt hen populair in participatieve methodes. Bovendien zijn videogames handige tools om toekomstbeelden te genereren en mensen in te integreren.
Volgende tabs tonen de meest gebruikte speltechnieken in toekomstonderzoek en wat hun specifieke voordelen zijn:
Een bekend kaartspel in toekomstonderzoek is ‘The Thing from the Future’. De bedoeling van het spel is om op creatieve manier objecten van de nabije-, middellange- of verre toekomst te bedenken. Men moet kaarten trekken die aangeven in welk soort toekomst het object moet bestaan, in welke maatschappelijke sector het thuishoort, welk soort object het is en wat de emotionele reactie is die het uitlokt. De speler moet dan een object van de toekomst bedenken die past bij de getrokken kaarten. Dit is een creatieve en engagerende manier om denken over de toekomst te triggeren en mensen een beeld te laten vormen over mogelijke toekomsten.
De Foresight Engine dient vooral om de gemeenschappelijke kennis rond de toekomst van bepaalde onderwerpen te vergroten, het creëren van collective wisdom. De werking ervan is zeer simpel. Er wordt telkens een onderwerp aangereikt, waarover spelers dan kaarten kunnen posten met korte boodschappen op. De boodschappen zijn micro-forecastsof ideeën omtrent de issue. Anderen kunnen aangeven of ze met je forecast akkoord gaan of niet akkoord gaan of kunnen verder bouwen op jouw idee. Voor alle ‘agrees’ die je krijgt of spelers die op jouw forecast voortbouwen krijg je punten. Op die manier kunnen mensen dus samen een idee vormen over de toekomst van het onderwerp en worden ze al spelenderwijs gestimuleerd om er samen over na te denken.
Vanuit toekomstonderzoek is er veel interesse voor de socio-politieke mogelijkheden van science-fiction games in 3D virtual worlds. Videogames kunnen fantastische toekomsten creëren waarin de speler ethische beslissingen moet maken en daarover reflecteren. In videogames kunnen ideeën en beelden van de mens en de toekomst in imaginaire werelden gegoten worden waarmee men kan interageren. Dit kan onderzoekers inzicht geven in de beslissingen die mensen nemen in zo’n toekomsten. Vaak stellen commerciële sci-fi games toekomsten voor waarin sociale, economische en milieugebonden kwesties worden aangekaart. Men pleit ervoor om plausibele toekomsten en mens-milieu scenario’s in videogames te verwerken, omdat die kunnen dienen als een soort labo om te experimenteren met mogelijke toekomsten en spelers op die toekomsten voor te bereiden.
Take your pick
De trend van serious games zet zich door in de academische wereld. Binnen het gebied van toekomstonderzoek worden gamemethodes en technieken vaak gebruikt. Er zijn vele families aan soorten games die daarvoor gebruikt kunnen worden, gaande van bord- en kaartspelen tot 3D virtuele realiteiten, van fysieke rollenspelen tot massale online games. Elk heeft zijn eigen voordelen en eigen doelen die het dient. Afhankelijk van wat je onderzoeksvraag- en doel is, is de ene al meer aan te raden dan de andere. Maar één ding hebben ze allen gemeenschappelijk: ze zijn leuk om te doen en daarom ideaal om de aandacht van de participanten te behouden.