Als er al een ideaal moment bestaat om je liefde kenbaar te maken  aan je (potentiële) partner dan moet het wel Valentijn zijn. Maar vanwaar komt dat Valentijnsgedoe nu eigenlijk en waarom vieren we het op 14 februari?

Geheime huwelijken & onthoofdingen

De oorsprong van deze dag der liefde is volgens de meeste bronnen te vinden bij Priester Valentijn, waarvoor we moeten terugblikken tot op de 3e eeuw na Christus.  Om toen het leger aan te sterken, verbood de Romeinse keizer Claudius II zijn soldaten te trouwen. Priester Valentinus die in Rome leefde, gaf daar geen gehoor aan en voltrok in het geheim huwelijken zodat de mannen niet in het leger hoefde te dienen. De keizer zette priester Valentijn gevangen en liet hem vervolgens op 14 februari in 270 n.Chr. executeren. Net voor hij werd onthoofd zou hij een liefdesbrief hebben geschreven aan de dochter van de cipier op wie hij verliefd was geworden,  welke hij ondertekende met ‘Valentijn’. Of het als waarheid geldt, kunnen we niet met zekerheid zeggen, het geeft in elk geval een romantische twist aan het verhaal om als uitleg te voldoen.

bigbangtheory

 

Romeins vruchtbaarheidsfeest

Ook bij een andere mogelijke verklaring zijn de Romeinen betrokken. Valentijnsdag zou geënt  zijn op een vruchtbaarheidsfeest, genaamd Lupercia van de Romeinen die gehouden werd  ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Februa of Juno. Zij was de koningin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op het festival dat een dag na haar feest begon,15 februari, werden geslachtsrijpe Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht en hoorden gedurende het feest bij elkaar.

Cupido

Ook Cupido mag op een dag als vandaag niet ontbreken als vermelding. Als Romeinse god van de liefde en begeerte wordt hij vaak geasocieerd met romantiek. Eros stond bekend als het mannetje met de magische pijlen. Wie geraakt zou worden door  zijn pijl  werd op slag verliefd.

Waarom Valentijnsdag een populaire feestdag is geworden, hebben wij te danken aan de Engelse emigranten die de Valentijnsdag in Amerika hebben geïntroduceerd en bijgevolg gepopulariseerd. In de VS is de traditie opgepikt door de commercialisatie ervan. In 1847 werd in Boston de eerste massaproductie van kanten Valentijnskaarten opgezet. Sindsdien is de rol van de commercie rondom Valentijnsdag sterk toegenomen.Later heeft het dan ook veel andere Europese landen bereikt.

Er zijn nog tig andere mogelijke verlaringen voor de oorsprong van dez dag der liefde . Duidelijk is in ieder geval dat Sint Valentijn of Valentinus de te bedanken persoon is. Aan welke versie geef jij de voorkeur?