Dat we ze niet meer zullen tegenkomen, beseffen we al even, maar hoe stierven dinosaurussen eigenlijk uit? VUB-professor Luc Bouwens neemt ons mee naar een Mexicaans schiereiland en wijst op bekende dinonakomelingen.

KT-impact-238x300“De ongeveer duizend verschillende soorten dinosaurussen stierven uit in een relatief korte periode, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Heel wat andere diersoorten stierven toen ook uit, wat wijst op een wereldwijde natuurramp. De meeste onderzoekers duiden een meteorietinslag aan als oorzaak. Een meteoriet van ongeveer 10 kilometer doorsnede sloeg toen in op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, wat nog steeds te zien is aan de gigantische Chicxulubkrater.

Na de inslag volgde een vreselijke hittegolf. Daarna hielden enorme hoeveelheden stof en as in de atmosfeer het zonlicht tegen, met een periode van grote koude tot gevolg. De meeste dinosaurussoorten, vooral de grotere exemplaren, overleefden dit niet. Bij de kleinere soorten bleken er wel survivors, zij evolueerden tot de ongeveer 9000 soorten vogels die we vandaag kennen.

Ook de gedaalde zuurstofconcentratie zou de grotere dino’s uitgeroeid hebben. Hun grote lichaam had wellicht veel zuurstof nodig en kon zich niet aanpassen aan de kleinere hoeveelheid zuurstof in de lucht.”

Het volledige antwoord en meer vragen & antwoorden staan te lezen op www.ikhebeenvraag.be

(afbeeldingen: wikipedia)