New Horizons scheert langs Pluto en op de campus van de VUB organiseert JCW een luchtvaartkamp voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Geen beter moment om een resem luchtige feitjes over vlieg- en ruimtetuigen te lanceren.
#1 Vliegtuigparasieten
Tot de merkwaardigste vliegtuigontwikkelingen behoren de vliegtuigcombinaties van de Russische ingenieur Vladimir Vakhmistrov. Hij hing onder de vleugels van de Tupolev TB-3, toen de grootste Russische bommenwerper, twee kleine jachtvliegtuigen. Deze ‘Zveno’ (kettingschakel) kwam in actie tijdens de tweede wereldoorlog, waarbij de jachtvliegtuigen de zware bommenwerper moesten beschermen.
Verschillende luchtmachten bleven experimenteren met jachtvliegtuigen die als een ‘parasiet’ werden meegedragen door de grotere bommenwerpers. Andere voorbeelden zijn onder meer de XF-85 Goblin; de Curtiss Sparrowhawk en het Short Mayo vliegspan.Het principe van vliegtuigparasieten werd overbodig gemaakt eens luchtmachten het bijtanken in de lucht onder de knie kregen.
#2 What could possibly go wrong?
Als je in de swingende jaren ’50 iets grondig wilde doen, voegde je er een nucleaire reactie aan toe. Het mag dan ook niemand verbazen dat de US Airforce begon te sleutelen aan een nucleair aangedreven vliegtuig.
Met de NB-36H wou men een bommenwerper ontwikkelen die over een haast onbeperkte reikwijdte beschikte om haar dodelijke lading eender waar op aarde te laten vallen. Om het geheel correct en veilig te houden plakte men in het groot ‘Voorzichtig: radioactieve straling!’ op het staartvlak. In de woorden van Jeremy Clarckson: ‘What could possibly go wrong?’ Gelukkig voor de mensheid bleef het bij één prototype.
#3 De laatste man op de maan
Neil Armstrong kennen we allemaal. Buzz Aldrin misschien nog net. Behalve voor de meest fervente kwissers, is het misschien net te veel van het goede om de namen van de 12 astronauten die ooit hun voetafdruk achterlieten op het maanoppervlak te memoriseren.
Eugene Andrew “Gene” Cernan willen we u echter niet onthouden. Niet enkel is Cernan de tot nu toe laatste man op de maan. Hij sinds 1972 ook de (officieuze) houder van het snelheidsrecord op de maan. Hij haalde een naar Aardse maatstaven bescheiden 18km/u, terwijl hij met de Lunar Rover door de Taurus-Littrow vallei raasde.
Bonus fun fact I: Er is nog nooit een vrouw op de maan geland. Alle 12 astronouten die tijdens de Apollomissies de maan betraden waren mannen. NASA zette dan wel de eerste man op de maan, het Russische Ruimteagentschap stuurde wel al in 1963 Valentina Tereshkova als eerste vrouw de ruimte in. De eerste Amerikaanse astronaute was Sally Ride in 1983.
Bonus fun fact II: Apollo 17 blijft tot op de dag van vandaag de laatste bemande maanmissie en meteen ook de laatste maal dat de mens verder reisde dan ‘low earth orbit’.
#4 Coca-Cola is overal!
De Coca-Cola Company besliste in 1985 om ook in de ruimte een markt te gaan zoeken. Het investeerde duizenden dollars in een machine die ook in micrograviteit de perfecte cola moest serveren. Volgens de educatieve website van NASA, was dit geen geweldig succes. Door het ontbreken van de zwaartekracht blijft je lunch immers aan de bovenkant van je maag. Wanneer je dan een berucht cola-boertje laat ontsnappen, brengt je slokdarm meer omhoog dan alleen maar CO2.
#5 Kijk! een vliegende dino!
Nu de Belgische F-16’s er een loopbaan van meer dan 35 jaar op hebben zitten, is Defensie aan het uitkijken naar een vervanger. De favoriete opvolger bij de Belgische en heel wat andere buitenlandse luchtmachten, is de F-35. Niet iedereen is overtuigd van de toegevoegde waarde van dit nieuwe toestel, zeker wanneer je het prijskaartje bekijkt.
Verschillende VUB-wetenschappers namen ook een standpunt in de controverse. Socioloog Dieter Vandebroeck vindt de F-35 een te duur toestel van bedenkelijke kwaliteit. Politicoloog Jonathan Holslag vond in 2013 de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen (niet noodzakelijk de F-35) een noodzakelijk kwaad. Roboticus Bram Vanderborght breekt dan weer een lans voor de onbemande drone. De F-35 wordt immers nu al beschreven als het laatste bemande gevechtsvliegtuig. Waarom zouden we investeren in een vliegende dinosaurus?
#6 The final frontier
New Horizons is de laatste NASA missie die heel wat buzz creëert: Ruimtesonde New Horizons werd in 2006 gelanceerd en vloog dinsdag op enkele duizenden kilometers langs dwergplaneet Pluto. Ondertussen zet New Horizons haar reis verder naar andere objecten in de Kuipergordel.
Zin om zelf raketten en vliegtuigen te bouwen? In het Kerbal Space Program kan je je eigen lucht- en ruimtevaartprogramma ontwikkelen. Leuk, leerrijk en soms hilarisch wanneer je nietsvermoedende Kerbals op een zelf ontworpen raket de ruimte inschiet. Kerbal Space Program is erg toegankelijk en nodigt je uit om te leren door zelf te experimenteren. Voor minder avontuurlijke spelers kunnen we de videos van Scott Manley warm aanraden. Hij leidt je met een heerlijk Schots accent door de eerste stappen in je ruimteprogramma. Je kan zelfs je eigen versie van de New Horizons missie bouwen!
#7 Geen druppel kerosine
Op dit moment is er een nieuwe en zeer indrukwekkende recordpoging in volle gang. Met de Solar Impulse 2 willen piloten en bezielers Bertrand Piccard en André Borschberg de eerste vlucht rond de wereld maken met een uitsluitend op zonne-energie aangedreven vliegtuig. En ja, het vliegt ook ‘s nachts! Woensdagmiddag stuurde Solar Impulse slecht nieuws de wereld in: door oververhitte batterijen blijft het zonnevliegtuig aan de grond in Hawaii tot april 2016. Er zijn ergere plaatsen om enkele maanden te blijven wachten op reserve onderdelen 🙂
Volg hun successen en tegenslagen op de website van Solar Impulse.