De deeleconomie binnen toerisme is een hot topic. Het meest bekende platform om een slaapplaats te boeken is zonder twijfel Airbnb. In deze blogreeks gaan we dieper in op het fenomeen. Want hoewel AirBnB een populair platform is, bestaat er ook veel negativiteit rond. Zo wordt Airbnb niet zelden verantwoordelijk gehouden voor sterke toeristische druk op bestemmingen. Krantenartikelen als “Onze buurt is niet te koop”, “Minder Parijzenaars door Airbnb” en “Brusselse binnenstad wordt Airbnb kazerne” zijn geen uitzondering. Ook in “Zondag op Lubach” (VPRO en Youtube) werden de wereldwijde nadelen van AirBnB aangehaald.
Aan de andere kant zijn er ook positieve geluiden. In Lissabon heeft Airbnb bijgedragen aan de heropleving van de stad, terwijl Airbnb ook samenwerkt met Italiaanse en Japanse dorpen die door vergrijzing hun bevolking verliezen. Met andere woorden, waar de ene stad heftig probeert te reguleren, ontvangt de andere stad het fenomeen met open armen. Het geeft al aan dat de impact afhankelijk is van tal van factoren.
Hoewel er vanuit de hotelsector veelvuldig gewezen wordt op de oneerlijke concurrentie van dit soort accommodaties, is ook de impact op de hotelsector niet eenduidig. De meeste CEO’s van de grote hotelketens zien Airbnb niet als concurrentie, maar eerder als complementaire activiteit die zich focust op een andere markt. Toch zijn er signalen dat Airbnb wel een (beperkte) impact heeft op hotels in het lagere en middensegment, die bijvoorbeeld meer moeten gaan inzetten op innovatie en het gebruik van technologie. Hotels in het hogere segment beschouwen de opkomst van de deeleconomie niet als fundamentele verandering.
Disruptieve innovatie
Tegelijkertijd zijn er ook mensen die AirBnB wel degelijk als een disruptieve innovatie zien. Dit concept stelt dat een nieuw product, hoewel op bepaalde vlakken inferieur aan het bestaande product, toch succesvol is door enkele nieuwe voordelen en kenmerken. Hierdoor kan het toch een grote impact hebben op een bepaalde markt. Daarbij kan worden opgemerkt dat deze innovaties in het begin vaak niet als (directe) concurrenten worden gezien. Het bekendste voorbeeld in het toerisme is de opkomst van online boekingsplatformen zoals Booking.com.
Het potentieel van de deeleconomie als disruptieve innovatie vraagt dus in ieder geval om grondig onderzoek naar de verschillende aspecten daarvan. Maar juist dit ontbreekt in veel gevallen. Er wordt in het algemeen weinig specifiek onderzoek gedaan naar de deeleconomie. Dit geldt zowel voor de ruimtelijke invalshoek, de motivatie van de consument en voor de impact op de traditionele hotelsector. In de meeste gevallen wordt dan ook teruggegrepen op populaire literatuur en informatie uit de media en grijze literatuur wanneer het gaat om de deeleconomie. Dredge & Gyimóthy, twee onderzoekers naar de deeleconomie in het toerisme, concluderen dan ook terecht het volgende:
“The truth is that whether the collaborative economy is good or bad, what are its advantages and disadvantages, who wins and who loses, have not been fully revealed, much less researched”
Foto boven: © Getty Images
Wil je meer weten over de deeleconomie? Kom dan op zondag 25 november 2018 zeker naar de lezing van Wesley Gruijthuijsen tijdens het Wetenschapsfestival Brussel in Muntpunt.
Alle praktische info vind je op wetenschapsfestival.wtnschp.be.
AIRBNB OP WTNSCHP.BE
In deze blogreeks staan we uitgebreid stil bij de manier waarop de deeleconomie in de hotelsector (in het bijzonder Airbnb) zich in Vlaanderen en Brussel manifesteert. Dit aan de hand van een lopend onderzoek binnen de opleiding Hotelmanagement van de Erasmushogeschool Brussel. We gaan dieper in op het fenomeen en de opkomst van de deeleconomie, maar vooral op het aanbod van Airbnb en de impact op de hotelsector. Hoeveel Airbnb’s zijn er eigenlijk? Zijn dit vooral particulieren of bedrijven met meerdere appartementen? Wordt het toerisme hierdoor gespreid (zoals Airbnb claimt) of bevinden deze zich met name in het centrum? Hoe groot is het fenomeen in vergelijking met buitenlandse steden? Dit zijn slechts enkele van de vragen die in de komende tijd centraal zullen staan. Deel 2 volgt binnenkort op Wtnschp.be.