Hoe loop je 800 kilometer in acht dagen tijd? Het lijkt een onmogelijke opgave. Toch buigt VUB-professor inspanningfysiologie Romain Meeusen zich tegenwoordig over die vraag. Meeusen helpt namelijk niemand minder dan Marathonman Stefaan Engels (kleine foto) om een wereldrecord te breken: dat van meeste opeenvolgende dagen marathonlopen.

stefaan-engels-200x300De Gentse Marathonman loopt al 20 jaar marathons en kwam wel twee keer in het Guiness Book of World Records. Hij wil zijn lichaam nu echter nóg verder uitdagen, en vroeg daarbij de hulp van professor Meeusen en zijn team. Prof. dr. Meeusen specialiseert zich in sporttraining en overtraining, en is zeker niet aan zijn proefstuk toe. Hij coachte al verschillende topatleten en adviseert de Lotto-Belisol wielerploeg. Daarnaast leidt hij het Brussels Lab voor Inspanning en Topsport.

Spartanova

Professor Meeusen en zijn team volgen Engels op met een speciale tool: Spartanova. Deze tool ontwikkelden ze zelf, binnen een spin-off van de VUB en de UGent. Spartanova is een online programma dat de atleet waarschuwt voor blessures. De software biedt zelfs oefeningen aan. Bovendien verbetert de tool je prestaties, ontdek je je eigen sterke en risicopunten, én voorkom je onder- of overtraining. “We kunnen dus detecteren wanneer een sporter zijn limieten aan het bereiken is, nog voor het echt misloopt”, zegt de VUB-professor.

Verder let het team goed op de psychische toestand van de marathonman. Mentaal is de marathon het zwaarst, zo zegt de atleet zelf. Maar dat niet alleen: de mentale staat voorspelt ook de fysieke gezondheid van de topsporter. Ondertussen traint Stefaan Engels al een jaar voor zijn ultieme marathon. Op 31 mei weten we of Engels het wereldrecord kon breken. Ondertussen kan ook jij meetrainen, want de Spartanova-tool van professor Meeusen is er voor iedereen die sport. Wie weet haal jij binnenkort dus ook zo’n felbegeerd wereldrecord binnen…