Wat als je van een brug valt en al je wonden binnen enkele seconden genezen? Of als je maar enkele minuten moet bijkomen van een steekwonde? Het overkomt cheerleader-slash-superheld Claire Bennet in de serie Heroes, en mutant Wolverine in X-Men. Deze personages hebben een wel heel bijzondere kracht: ze kunnen wonderbaarlijk snel genezen. Is dit ook mogelijk in het echte leven? Dat vragen wetenschappers zich af…
Ook de normale sterveling heeft organen die erg goed zijn in genezen. Zo kan een deels getransplanteerde lever weer uitgroeien tot normale grootte. Kinderen genezen bovendien sneller dan volwassenen: vingertopjes en kapotte longcellen groeien soms weer aan. Toch duurt het in de regel een tijdje voor het lichaam zich herstelt. Bovendien blijft er meestal een litteken achter. De medische wereld gaat daarom op zoek naar manieren om dit genezingsproces te versnellen. Vooral op het gebied van huidvernieuwing werden er al grote stappen gezet.
Spray skin
De vele ontdekkingen op het gebied van stamcellen opende de afgelopen jaren nieuwe deuren. Zo maakten onderzoekers van Universiteit te Pittsburgh al een spray van stamcellen die zorgt dat de huid sneller geneest. De spray wordt op dit moment al met succes gebruikt bij brandwondenpatiënten met tweedegraads verwondingen. De onderzoekers onderzoeken of ze ook derdegraads brandwonden kunnen behandelen met de ‘skin gun’, zoals ze hun spray zelf noemen.
Ook aan de Geneeskunde-faculteit van de VUB in Jette wordt onderzoek gedaan naar huidvernieuwing. Zo legden de onderzoekers al bepaalde mechanismen van huidvernieuwing bloot. Ze ontdekten onder meer dat de granulosum-huidlaag, de laag onder de bovenste laag van onze huid, bij beschadiging lichaampjes uitscheidt. Die zetten zich dan om in cellen voor de bovenste laag van onze huid.
Op technologisch gebied wordt er dan weer geëxperimenteerd met het zelf creëren van huid. Onderzoekers van Stanford University maakten bijvoorbeeld een synthetische huid die zichzelf herstelt. Volgens professor Zhenan Bao en haar team herstelt de nieuwe stof zich binnen de 30 minuten. Het nieuwe materiaal zou gebruikt kunnen worden in protheses en voor apparaten die zichzelf kunnen herstellen.
Ook buiten het gebied van de dermatologie worden grote vorderingen gemaakt, zoals een lens die het zicht mee helpt herstellen. Er is echter nog veel te ontdekken, dus wilde streken uithalen zoals Claire of Wolverine, is voorlopig nog toekomstmuziek…
Lees meer over de onderzoeksgroep SPEC