Hoewel België een koploper op vlak van homorechten is er nog maar voor het eerst een onderzoek gedaan naar de seksualiteitsbeleving van homoseksuelen in België.

Uit het onderzoek dat door de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel werd gevoerd, bleek dat hoewel homoseksuelen een erg uitgebreid seksleven hebben, een derde geen anale seks bedrijft. Hoewel met de  laatste bevinding het cliché wordt doorbroken, mag men de omvang van seksuele problemen bij homoseksuele mannen niet minimaliseren. Niet minder dan de helft heeft last van seksuele problemen. Het onveilig vrijen heeft veel seksuele aandoeningen en ziektes als gevolg.

Gay MEn Seks Studies

Zo blijkt uit de online bevraging genaamd Gay MEn Seks Studies (GAMESSS) waar 1830 homoseksuele mannen aan deelnamen, dat het grootste seksuele probleem een SOA of een erectiestoornis omvat. Dat laatste zou de angst of stress om een nieuwe persoon te leren kennen als oorzaak hebben. Daarnaast gebruikt 28% van de mannen die anale seks heeft geen condoom. Een ander conclusie is dat homoseksuele mannen meer bedpartners hebben dan heteromannen.

Anders dan vele sociale onderzoeken over de homogemeenschap, focust deze studie op seksualiteitsbeleving van homo’s. De studie is exploratief van aard en heeft als doel meer deuren op te zetten naar verder onderzoek. Overigens tracht professor Johan Vansintejan met zijn onderzoek het belang van veilig vrijen aan te kaarten, immers kan de kennis hierover voor een betere begeleiding zorgen.  Ten slotte maar daarom niet minder belangrijk wil hij de taboe rond de communicatie van over homoseksualiteit wegwerken.

De resultaten van het onderzoek kaderen in het doctoraat die recentelijk werden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Sexual Medicine en eind september in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul voorgesteld op het Wereldcongres voor Seksuele Geneeskunde.

Meer weten over de vakgroep Huisartsgeneeskunde aan de VUB