
In een eerste studie fotografeerden kinderen en jongeren die op straat leven zelf hun straatervaring. Daaruit blijkt dat ze zichzelf en hun levens tonen via verschillende stemmen, die overeenkomen met verschillende publieken en discours. Zo toonden ze zich enerzijds als constant op zoek naar hulp, volgens hun slachtofferpositie in het institutionele parcours. Anderzijds benadrukten ze het belang van een gevoel van thuishoren op straat en uitten ze via nog een andere stem hun verzet tegen de onverschilligheid en discriminatie uit de maatschappij. Losantos kreeg via deze stemmen inzicht in het bestaan op straat. De straat blijkt een sociale plek waar kinderen zich beschermd en welkom voelen, maar ze moeten er tegelijkertijd de verwerping en uitsluiting door de maatschappij trotseren. Een tweede studie peilde naar de betekenissen die de jongeren geven aan het inademen van lijm. Uit creatieve workshops en gesprekken kwamen betekenissen naar voor die specifiek zijn per bepaalde deelnemer.

__________________________________________________________________
” De straat blijkt een sociale plek waar kinderen zich beschermd en welkom voelen, maar ze moeten er tegelijkertijd de verwerping en uitsluiting door de maatschappij trotseren.”
__________________________________________________________________

Marcela Losantos Velasco studeerde o.a. Psychologie en een Master in Gezondheidspsychologie. Daarnaast volgde ze opleidingen in Colombia en Amsterdam. Ze studeerde af als familietherapeut en werkt al acht jaar als klinisch psycholoog in een Boliviaanse NGO voor kinderen en jongeren die op straat leven. Momenteel bouwt ze als voltijdse UCB-stafmedewerker een interdisciplinair onderzoekscentrum uit voor kinderen, adolescenten en families in kwetsbare situaties.
(eerste drie foto’s: Noemi Monu)