Voor baby’s klinkt de stem van hun moeder als muziek in de oren. Letterlijk dan: VUB-onderzoekster Martine Van Puyvelde ontdekte dat moeders en baby’s van drie maanden vooral via melodie, en niet via woorden, met elkaar communiceren.
Hoe maken moeders zoal contact met hun baby? Dat was één van de vragen die aan de basis lagen van het doctoraatsonderzoek van Van Puyvelde. Ze observeerde hiervoor maar liefst honderd moeders en hun baby’s in verschillende culturen.
Hoe die totale synchroniciteit werd gemeten? De onderzoekster analyseerde praatmomenten tussen moeders en baby’s en liet die in partituren omzetten. De partituren klonken opvallend melodieus. “Moeders, en bij uitbreiding volwassenen, praten spontaan anders tegen baby’s. Hoger, glijdender en ritmischer. Dit noemen we de melodieuze taal”, zo stelt Van Puyvelde.
Gelijklopend hartritme
In haar onderzoek toonde de onderzoekster verder aan dat het fenomeen een invloed heeft op de fysiologie van het kind. Dit zou op zijn beurt dan weer de (latere) psychosociale gezondheid van het kind beïnvloeden. Ook ontdekte Van Puyvelde dat de baby’s hun fysiologische regulatie, zoals ademhaling en hartritme, konden aanpassen aan dat van hun moeder. Dit is mogelijk een uitloper van processen die in de baarmoeder ontstonden.
In de laatste fase van haar onderzoek startte Van Puyvelde een pilootproject op, gebaseerd op haar bevindingen. Ze ontwikkelde muzikale groepssessies voor moeder en kind, in samenwerking met de Universiteit van Lissabon en de Moeder-Baby Unit van PC Bethanië in Zoersel. De sessies bleken een erg positieve impact te hebben op de moeder-kind relatie in het geval van postnatale depressie.
De bevindingen van dr. Martine Van Puyvelde werden o.a. gepubliceerd in Infant Mental Health Journal, Journal of Infant Behaviour and Development, en Infancy.
Meer info over de vakgroep Klinische en Levenslooppsychologie aan de VUB