Koffie is één van ’s werelds meest geconsumeerde dranken. Belgen en Nederlanders horen zelfs tot de grootste koffiedrinkers ter wereld. In België bezoeken minstens zo’n half miljoen belgen een koffiebar. Maar wat we eigenlijk over koffie en cafeïne? Is koffie wel gezond? Naar aanleiding van een ikhebeenvraag.be, gingen wij voor je kijken.
Velen starten de dag meteen kop koffie, het prikkelt het centraal zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je alerter bent. De cafeïne die erin zit zorgt namelijk voor een hogere concentratie en gaat vermoeidheid tegen. Koffie is in tegenstelling tot wat gedacht wordt niet vochtafdrijvend en de vocht daarvan is daarom net zo gezond als het water dat je drinkt. Koffie helpt ook tegen spierpijn. Een koffietje voor het sporten wordt aangeraden daar de cafeïne ervoor zorgt dat de pijnreceptoren geblokkeerd worden waardoor de hersenen geen pijn ervaren.
Drink met mate
Maar zoals dat met alles is, is de hoeveelheid koffie die geconsumeerd wordt erg belangrijk. Met mate koffie drinken is goed voor je hersenen en hart. Indien dit overmatig wordt gedronken, wordt koffie ongezond. Overmatig gebruik aan cafeïne, vanaf 10 koppen op één dag, kan zorgen voor slapeloosheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Verder bevat niet alleen de koffieplant cafeïne, ook de theeplant heeft dat, maar daar is geen cafeïne, maar theïne. Het zijn twee verschillende namen voor één en dezelfde stof. Een kop thee bevat namelijk ongeveer de helft van de cafeïne die in een kop koffie zit. Daarnaast bevatten ook cacaobonen en dus cacao cafeïne. De cafeïne in cola bijvoorbeeld wordt niet geëxtraheerd uit koffiebonen, maar uit cocabonen, dezelfde bonen die worden gebruikt in de productie van cocaïne.
Hier een koffietje graag!