Een gezonde voeding als basis voor een gezonde levensstijl: het lijkt allemaal erg moeilijk. Media en voedingsgoeroes verspreiden verschillende en soms verwarrende boodschappen: mag je nu wel of geen brood eten? Of aardappelen? En wat met de hype rond speltspaghetti, stevia of glutenvrij brood?
Nuances gaan nog meer verloren in krantenkoppen die, zo lijkt het wel, elke maand een andere waarheid verkondigen over wat nu eigenlijk gezonde voeding is. In de hoofden van het publiek lijkt gezonde voeding als basis voor een evenwichtige levensstijl dus een ingewikkeld kluwen.
Om te evalueren of jouw levensstijl wel gezond is, ontwikkelde Patrick Mullie, voedingsdeskundige verbonden aan de Erasmushogeschool Brussel en Vrije Universiteit Brussel, een massa-experiment rond “Gezond Evenwicht”. Met het experiment kan je zelf onderzoeken of je een gezonde levensstijl hebt aan de hand van een snelle vragenlijst. Je antwoorden vertellen ons of je een altijd-in-balans kunstschaatser of eerder een beginnend bokser bent die meer neergaat dan hij rechtstaat. Of anders gezegd: of je al dan niet evenwichtig bent.
vier pijlers
Het wetenschappelijke standpunt over gezonde leefgewoontes is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, aldus Patrick Mullie. Hij stelde het experiment op aan de hand van vier pijlers:
Is je levensstijl in evenwicht? Ga het na met deze vragenlijst, opgesteld voor de Dag van de Wetenschap 2016.
Het massa-experiment is de voorloper van de jaarlijkse Dag van de Wetenschap op 27/11. Ontdek onze 35 activiteiten in Brussel.

1. Stop met roken
Roken is en blijft de grote boosdoener. Strikt genomen is het gezondheidsprobleem bij rokers zo groot, dat een gezond voedingspatroon in verhouding weinig impact zal hebben.

2. Beweeg 30 min
Beweeg minstens 30 minuten per dag. Regelmatige intensieve beweging (sporten dus) laat zelfs toe om af en toe iets minder gezonds te eten of te drinken.

3. Vermijd overgewicht
Vermijd obesitas of overgewicht. Er zijn in België meer volwassenen met overgewicht dan met een normaal gewicht.

4. Eet minder vlees
Eet minder vlees en meer groenten. Dat is goed voor de gezondheid en goed voor de planeet.
In het experiment wordt niet alleen gevraagd naar wat je eet, maar ook naar hoe je leeft. Het resultaat van de bevraging geeft een ‘score’ aan de evenwichtigheid van je levensstijl. Bovendien krijg je indien nodig wat tips om je levensstijl gezonder en evenwichtiger te maken. Er staan ook enkele vragen in over de voedingsindustrie. “Deze hebben natuurlijk helemaal geen impact op je ‘evenwichtigheidsscore’. Ik hoop hieruit meer te leren over de mening van de gemiddelde Vlaming.”, besluit Patrick Mullie. Doe zelf de test en ontdek wat jouw score is.
meer gezondheid op de dag van de wetenschap
Dit massa-experiment is de voorloper van de jaarlijkse Dag van de Wetenschap op zondag 27 november 2016. Die dag openen in Vlaanderen en Brussel universiteiten, hogescholen, musea en onderzoeksinstellingen de deuren voor het brede publiek. In Brussel organiseren we 35 activiteiten op de Brussel Health Campus voor jong en oud. Uiteraard kunnen de thema’s gezondheid en voeding niet ontbreken:
- Zo is er om 14u30 een interactieve lezing over hot topics in de voedingswereld, van Jan Baudonk, docent Voedings – en dieetkunde aan het departement Gezondheidzorg en Landschapsarcitectuur.
- “Gezond en wel in je vel” is een doorlopende interactieve stand rond voeding en voedingseducatie. Je komt er meer te weten over je eigen lichaam aan de hand van antropometrische metingen.
- Studeren maakt dik! Uit een wetenschappelijke studie van de VUB blijkt dat de gemiddelde student 1kg per semester bij komt. Twee grootste redenen hiervoor zijn een sterk gewijzigd voedingspatroon en “teveel zitten” (of te weinig beweging). Met hulp van de smart applicatie “Fatify” houden we de studenten een spiegel voor. Eveneens doorlopend van 10 tot 17u.
Ontdek ons volledige aanbod en bestel snel je gratis tickets.


Patrick Mullie
Patrick Mullie is lector Voedingsleer, Epidemiologie en Wetenschappelijke Onderzoeksvaardigheden aan de Erasmushogeschool Brussel en er verbonden aan het Kenniscentrum Brussels Integrated Care. Hij behaalde een Bachelor in de Voeding- en Dieetleer (Regaschool Leuven) en een Master in de Epidemiologie (Universiteit Maastricht). In 2010 promoveerde hij tot Doctor in de Biomedische Wetenschappen (KU Leuven).
Hij onderwijst Systematische Literatuuranalyse aan de Vrije Universiteit Brussel en is als onderzoekersdirecteur verbonden aan de Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek (acos wb – Defensie) van het Koningin Astrid Militair Hospitaal te Neder-over-Heembeek. Internationaal is hij research director aan het befaamde International Prevention Research Institute te Lyon, Frankrijk.
Hij is eveneens expert bij de Hoge Gezondheidsraad van België. Zijn jongste boek ‘Gezond eten, langer leven’ verscheen in 2015 bij uitgeverij Garant.