Desperate times call for desperate … uh, creative measures! Brubotics, de robotica-onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel zorgde deze week voor een wel heel creatieve manier om het tekort aan mondmaskers in ziekenhuizen op te vangen: snorkelmaskers van Decathlon!

Foto’s: Brubotics 

Het klinkt een beetje gek, zorgpersoneel dat rondloopt met ‘duikbrillen’ aan, maar het blijkt een effectieve oplossing. Het project, dat wordt geleid door Albert De Beir (Brubotics VUB) heeft als doel om het huidige tekort aan mondmaskers in ziekenhuizen tegen te gaan om zo Covid-19 beter aan te pakken. Het is een alternatieve oplossing op basis van een duikmasker van Decathlon dat dankzij een kunststof connector, gemaakt met een 3D-printer, aan een filter is gekoppeld.

En filters zijn er gelukkig in overvloed! Aangezien de meeste niet-spoedeisende zorg is uitgesteld, blijven ziekenhuizen achter met een overschot aan filters. Dit type filter wordt gebruikt om bacteriën en virussen uit de luchtwegen te filteren en kan zo het medisch personeel beschermen. Het grote voordeel van dit masker is dat het hele gezicht bedekt wordt. Daarom vervult het zowel de rol van een normaal masker als van een beschermend vizier. Deze oplossing is ook duurzaam omdat zowel het scherm als de externe contour van de filter kan worden gereinigd. Hierdoor kan dezelfde persoon het masker hergebruiken voor meerdere procedures.

Ook in Italië

Zoals onlangs in het nieuws verscheen, is dit duikmasker door een Italiaans team al met succes in ademhalingsapparatuur voor patiënten aangepast. Het gebruik hier is anders omdat het masker niet bedoeld is voor patiënten, maar als noodmasker ter bescherming van medisch personeel.

Uiteraard is dit masker bedoeld voor medisch personeel en niet voor particulieren. Gelukkig heeft Decathlon al laten weten dat ze de verkoop van de snorkelmaskers tijdelijk stopzet en de stock van maar liefst 30.000 maskers gratis ter beschikking stelt van hulpdiensten! Voor de productie van de connectoren werkt Brubotics samen met Endo Tools Therapeutics (een spin-off van de ULB  in Gosselies). Hun expertise maakt het mogelijk om deze kunststof onderdelen te produceren volgens processen die al voor medische toepassingen worden gebruikt.

Gezien de ernst van de crisis is het ontwerp gemaakt om snel en gratis beschikbaar te zijn. De eerste 500 connectoren zijn al verdeeld onder de ziekenhuizen die ze nodig hebben en de productie gaat als een trein (tot 500 onderdelen per dag). Bovendien worden de plannen in ‘open source’ vrijgegeven, zodat elk ander bedrijf deze connectoren kan reproduceren. De onderzoeksgroep hoopt ook financiering te vinden om meer te kunnen produceren en om andere versies te onderzoeken, zodat het andere eerstelijnswerkers kan helpen.

Wil je zelf zien hoe het masker wordt gemaakt? Hoofdonderzoeker Albert De Beir legt het nog eens uit in dit filmpje van Bruzz:

 ir. Albert De Beir

Albert De Beir is ingenieur, doctoraatsstudent en onderzoeker in robotica bij de onderzoeksgroep Brubotics aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). 

 

Zo werkt de wetenschap tegen het coronavirus

We zitten zelf trouwens ook niet stil! Wil je je beter informeren over de werking van het coronavirus? En ben je wel benieuwd wat wetenschappers nog allemaal in petto hebben tegen dit akelig beestje? Lees dan ook het laatste blogbericht: Zo werkt de wetenschap tegen het coronavirus.