Waarom het belangrijk is dat vijftigplussers aan krachttraining doen, en hoe ik hen hiertoe aanzet.

Wat is oud zijn?

Bij de vraag: “Wat is oud zijn?” heeft u waarschijnlijk nog niet zo vaak stilgestaan. Iedereen weet dat onze oude dag eraan komt en kijkt dan vooral naar het pensioen. Dat we zelf ooit een hulpbehoevende oudere zullen worden, kunnen we ons meestal minder goed indenken. Maar wat is oud zijn dan? En vooral: hoe komt het zover? Zoals de meeste dingen in het leven gebeurt alles stapsgewijs. Wie geen zwaar ongeluk of zware ziekte oploopt, zal nauwelijks iets merken van zijn achteruitgang. Daarom heb ik voor mezelf de definitie van oud zijn omschreven als “het gevoel dat alles net iets minder, moeilijker of trager gaat dan vroeger”.

Sarcopenie

Het gevoel dat het allemaal wat minder vlot gaat, kan veroorzaakt worden door “sarcopenie”, oftewel de afbraak van spiermassa. We weten dat sarcopenie een piek bereikt op ons 50ste levensjaar. Verminderde wandelsnelheid wordt bijvoorbeeld direct in verband gebracht met spiermassa en is een voorspellende factor voor vroegere sterfte. Spierkracht staat ook in direct verband met het risico op vallen in ons dagelijkse leven. Het verlies aan spierkracht is dus een oorzaak van het hulpbehoevend worden van mensen.

Sarcopenie: het natuurlijke verlies aan spiermassa

Hulpbehoevendheid is het laatste dat we onze grootouders, ouders of onszelf toewensen. Bovendien brengt het hoge maatschappelijke kosten met zich mee. De oplossing is nochtans eenvoudig: 3x per week aan krachttraining doen is voldoende om dit proces te vertragen en dus zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Bovendien beschermt sporten tegen dementie. Alleen maar voordelen dus.

Hoe zit het met de motivatie?

Het is bewezen dat we met het ouder worden minder gemotiveerd zijn om aan sport te doen. Nu de levensverwachting alsmaar hoger wordt, is het extra belangrijk om je fit te blijven voelen. Daarom heb ik gezocht naar een manier om het sporten voor senioren aangenamer te maken. Na lang piekeren heb ik uiteindelijk naar mezelf gekeken: wat zijn de voornaamste redenen waarom ik niet sport? Het antwoord was eigenlijk heel eenvoudig. Ik doe geen oefeningen als het me te veel moeite kost om eraan te beginnen, als ik ze niet leuk vind en als ik geen resultaat zie.

Zo is “Fit vanuit je zetel” ontstaan, een methode die ik getest heb tijdens mijn stage kinesitherapie bij senioren. Oefeningen moeten laagdrempelig zijn, leuk zijn en werken.

Om de oefeningen laagdrempelig te houden, koos ik ervoor om dvd’s te ontwerpen die elk een work-out bevatten die je vanuit je zetel kunt volgen. Vandaar de naam. Het enige dat je hoeft te doen is twee flesjes water nemen als gewichten, je dvd opzetten en van start gaan!

Tussen de oefeningen door worden er sfeerbeelden op de dvd’s getoond zodat het leuk blijft. Ik koos voor nostalgische thema’s, die gaan van fanfare tot zwemmen tot zelfs autorijden.  De verschillende thema’s zorgen ook voor voldoende variatie.

De senioren spraken van “het lichtpunt van mijn dag”, waar het voorheen luidde “vandaag niet jongen”.

Tot slot moeten de oefeningen ook vooruitgang teweegbrengen. Ze richten zich op de grote spiergroepen, omdat daar het vaakst ontsteking optreedt. Ook worden ze nagekeken door de vakgroep Frailty in Ageing van de Vrije Universiteit Brussel, zo ben ik er zeker van dat de oefeningen wetenschappelijk onderbouwd zijn en dus een impact zullen hebben!

Ben of ken jij een vijftigplusser die best wel wat meer aan sport mag doen? Hou Fit Vanuit Je Zetel dan in het achterhoofd! De dvd’s zijn nog niet beschikbaar, maar klik hier om op de hoogte te blijven.