In de Amerikaanse schrijfwijze wordt 14 maart genoteerd als 3/14, en 3,14 is een benadering voor het getal pi. Sterker nog, we zijn het jaar 2015, waardoor we het pi-getal tot vier cijfers na de komma vormen: 3,1415. Als we bovendien nog rekening houden met het uur van de dag, is 9u26 een zeer bijzonder tijdstip op pi-dag want 3,1415926 is immers een nog betere benadering.
Hoe is men echter gekomen tot dit getal? Er bestaan vele manieren om het getal π te bepalen. Begin 18e eeuw liet de graaf van Buffon naalden willekeurig vallen op een reeks evenwijdige lijnen met gelijke onderlinge afstand. Daarbij kruist de naald al dan niet een lijn. De verhouding tussen kruisingen en het totaal aantal gegooide naalden bepaalt π. De VUB viert π-dag door dit wiskundig experiment, het naaldexperiment van Buffon, levensgroot en interactief uit te voeren.
Bezoekers van de infodag kunnen hun wetenschappelijk steentje bijdragen door zelf een naald te gooien en zo mee π te helpen bepalen.
Om 14u sluiten we het experiment af, bekijken we de resultaten en leren de bezoekers hoe het in z’n werk gaat. Om 14u26 bellen we live met Ingrid Daubechies, VUB-alumna en wiskundige in hart en nieren. Zij woont in de Verenigde Staten, waar het dan juist 9u26 zal zijn! Zo kunnen wij samen klinken op deze unieke dag voor wiskundigen over heel de wereld, samen met een stukje π-cake.