B-Phot onderzoekster Nathalie Vermeulen heeft de LIGHT2015 Young Women in Photonics Award gewonnen. Deze Europese prijs is in het leven geroepen naar aanleiding van het internationale jaar van het licht en wordt uitgereikt door EOS, de European Optical Society. Wij vroegen aan prof. Vermeulen wat ze zo bijzonder vindt aan de wetenschap van het licht.
“Wat mij altijd heeft gefascineerd, is het creëren van licht uit het niets. Fotonica is ook zo geweldig breed. Licht zit overal: in onze gsm, tv’s, internetverbinding, maar ook in de (bio)medische wereld. Zo snijden heel wat artsen tegenwoordig liever met lasers dan met scalpels. Volgens mij is het ook daarom dat fotonica zoveel vrouwen aanspreekt: het is zo breed dat iedereen, man of vrouw, wel een aspect van fotonica interessant vindt.”
De ingenieurswetenschappen trekt gewoonlijk weinig vrouwen aan, is dat in de fotonica dan anders?
Bij B-Phot is er alleszins een vrije goede gendergelijkheid. Ik denk zelfs dat we van alle ingenieurswetenschappen het beste scoren. Dat zoveel onderzoeksters hebben meegedongen naar de Young Women in Photonics Award is voor mij ook een teken dat vrouwen in de fotonica echt niet in de marge werken!”
Hoe belangrijk is deze prijs in de wereld van de fotonica?
“De groep Light2015 wou vooral in de verf zetten dat, of je nu man of vrouw bent, er in de wetenschap eigenlijk maar één ding telt: de kwaliteit van je onderzoek. Blijkbaar was er dus ook een stevige competitie met onderzoeksters van over de hele wereld die deelnamen, dus ik ben best wel fier dat ik deze unieke award heb gekregen.”
Toch is een prijs speciaal voor vrouwen meestal een teken aan de wand dat er iets aan de hand is. Heb jij als vrouw extra hard moeten strijden voor een plaats in de onderzoekswereld?
“Ikzelf heb gelukkig nog nooit discriminatie meegemaakt. Misschien dat dit in andere universiteiten of landen wel zo is. Sowieso vind ik dat het geslacht geen rol mag spelen in een selectieprocedure, enkel de kwaliteit van het werk telt!”
Je bent ook heel actief in de wetenschapscommunicatie. Hoe belangrijk is dit voor jou?
“Zeer belangrijk! In 2007-2008 was ik voorzitter van het SPIE. student chapter. Uit dat voorzitterschap zijn de wetenschapsshows gegroeid. Ik vind het ontzettend belangrijk dat onderzoekers inzicht geven in wat wetenschap is en aan jongeren laten zien wat het betekent om een (ingenieurs)wetenschapper te zijn. Jongeren hebben nu nog vaak het verkeerde beeld van wetenschappers: we zijn geen nerds, of toch niet allemaal (lacht), en je hoeft ook geen Einstein te zijn om ingenieur of wetenschapper te zijn. Sommige onderzoekers kiezen er echter expliciet voor om weinig of geen tijd in wetenschapscommunicatie te steken, omdat het je wetenschappelijk dossier onvoldoende versterkt. Toch denk ik vaak: mocht iedereen nu een klein beetje aan wetenschapscommunicatie doen, zou dat al een wereld van verschil maken!”
ID#2015 Discover the Power of Light
In het kader van het UNESCO Internationaal Jaar van het Licht 2015 organiseert het Atomium samen met de Vrije Universiteit Brussel vanaf 4 juni 2015 de tentoonstelling ‘ID#2015: Discover the power of light’.