Sinds het befaamde Brout-Englert-Higgs deeltje is ontdekt in het CERN, blijven de spectaculaire vondsten maar komen. Ook nu weer is er breaking news uit het ondergrondse onderzoekscentrum in Zwitserland: er zijn signalen ontdekt van de koppeling van het Brout-Englert-Higgs deeltje aan materiedeeltjes. Dit geeft ons nieuwe inzichten in hoe de kleinste materiedeeltjes een massa krijgen. VUB-Professor Jorgen D’Hondt, onderzoeker in het CERN, legt uit.
Insecten catalogeren we onder andere door hun poten te tellen, bladeren door hun nerven te observeren, vogels aan de hand van de vorm van hun snavel. Ook de kleinste deeltjes in de kwantumwereld catalogeren we door hun eigenschappen te meten. Hiervoor maken we gebruik van het reusachtig CMS-experiment te CERN. De theorie voorspelt dat het fameuze Brout-Englert-Higgs deeltje kan koppelen met de elementaire deeltjes die de materie rondom ons opbouwen. Dit fenomeen hebben we uit onze gigantische hoeveelheid data kunnen filteren en voor het eerst observeren.
De ontdekking van botsingen waarin materiedeeltjes in paren gecreëerd worden uit het verval van het uiterst kortlevend Brout-Englert-Higgs deeltje is een huzarenstukje. Hiermee zijn we alweer een stap dichter bij het begrijpen van de wetten van het universum op de kleinste schaal. Deze resultaten werden op 22 juni gepubliceerd in Nature Physics. Vanaf 2015 zullen we in het CERN botsingen maken bij nog hogere energieën. Hiermee gaan we op ontdekkingsreis in een energiegebied waar we tot op heden nooit experimenten konden uitvoeren. Wie weet wat we daar allemaal zullen leren.