Categorie: Series

Soms hebben Wtnschp-auteurs meer te vertellen dan in één enkele post past. Op deze pagina zetten we al onze reeksen op een rijtje.


 

België klimaatneutraal: een energieplan

De energieproductie in België is vandaag hoofdzakelijk gebaseerd op de verbranding van fossiele brandstoffen. Onze energievoorziening in de toekomst moet klimaatneutraal worden en moet daarom uitsluitend uit hernieuwbare bronnen komen. Hubert Rahier en Willy Baeyens lichtten eerder al kort toe hoe België deze overstap kan maken. In deze reeks behandelen ze dit onderwerp in meer detail.

Bezig met laden

Hersenspinsels

Hers-en-en. Het woord alleen al schreeuwt om meer, omdat het niet één maar twee keer ‘en’ bevat! Met hun blogreeks ‘Hersenspinsels’ nemen onderzoekers van het AIMS laboratorium je maar al te graag mee in een wereld die zich tussen ieders oren bevindt.

Sorry, geen berichten gevonden

Meten is weten

De zoekende mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten en nagemeten, om tot een beter begrip te komen van de natuur. Want meten is weten. In deze reeks leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen en theorieën die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd.

Meten is weten: hoe we vroeger al zoveel wisten over de wereld

De zoekende mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. Meten is weten. In deze bijdrage leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 1: het zonnestelsel

Bezig met laden

Onderzoeker onder de loep

In 'Onderzoeker onder de loep' zoomen we in op de mensen achter het wetenschappelijk onderzoek. Wie zijn ze? Hoe zijn in de wetenschap beland? Welk lijflied of levensmotto houdt hen op het rechte pad? Over carrières en dromen, topresultaten en stoom afblazen.

Onderzoeker onder de loep: Tom Peeters

In deze nieuwe rubriek nemen we de mensen achter het wetenschappelijk onderzoek onder de loep. Waarom zijn ze wetenschapper geworden? Hoe ziet hun dag eruit? Wat zien ze veranderen in hun werkveld? Vandaag: Tom Peeters. Hij is professor biotechnologie aan de Erasmushogeschool Brussel en stond mee aan de wieg van het kenniscentrum BioMedical Science Centre Brussels, en het daaraan gekoppelde Open BioLab.

Bezig met laden

Airbnb

Deeleconomie binnen toerisme is een hot topic. Het meest bekende platform om een slaapplaats te boeken is zonder twijfel Airbnb. De opleiding Hotelmanagement van de Erasmushogeschool Brussel houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Vlaanderen en Brussel.

AirBnB – Deel 2: Wat zegt de wet?

Overweeg je om de rommelkamer in je huis om te vormen tot een heuse gastenkamer? Wil je op die manier iets bijverdienen en tegelijk nieuwe mensen leren kennen? Airbnb is de hippe oplossing om dergelijke verhuur op een makkelijke manier mogelijk te maken? Waar je precies moet aan voldoen lees je hier.

Bezig met laden

Datadenkers

In deze blogreeks gaan we in op vragen rond persoonsgegevens. Van wie zijn ze, wat zijn ze waard en met wie worden ze gedeeld? Onderzoekers van SMIT (Studies in Media, Innovation & Technology) en LSTS (Law, Science, Technology & Society) gaan voor jou op zoek naar de geheimen én gevaren van onze digitale voetsporen.

Datadenkers – Deel 2: Op zoek naar de waarde van persoonlijke data

Als mediagebruikers zijn we vandaag bezorgd over de grote hoeveelheden data die worden verzameld om online diensten te personaliseren. Persoonlijke data verzamelen en verkopen is dan ook enorm winstgevend geworden. Zijn we letterlijk geëvolueerd tot ‘mensen van waarde’? Is het eerlijk dat we online meer ‘geven’ dan we ‘nemen’ of moeten we streven naar een beter evenwicht?

Datadenkers – Deel 1: Gezonder leven dankzij mijn data

Gezonder leven is een van onze populairste goede voornemens. Veel mensen willen vaker gaan sporten en beter eten. De laatste jaren zijn er talloze fitness-apps, calorieëntellers en wearables die je daarbij kunnen ondersteunen. Ze geven je nieuwe inzichten in je leefpatroon en laten je zien wat je moet verbeteren om gezonder te zijn. Handig toch, die data?

Bezig met laden

Klimaat en luchtvaart

Energie- en klimaatexpert Sebastian Sterl pakt in deze reeks drie hardnekkige misverstanden over de CO2-uitstoot van vliegverkeer aan. 

Bezig met laden

Onderzoekende school!?

In het Onderzoekende School?!-project werken studenten lerarenopleiding van de EhB en VUB rond een reële vraag van een school. De studenten werken daarvoor nauw samen met het de leraren en leerlingen op de school. 

Een spinnenweb aan identiteiten

In elke klas zitten er leerlingen met een eigen identiteit. Elke leerling mag dan uniek zijn, toch zijn er onderling duidelijke raakvlakken. Het onderzoekende schoolteam toont aan dat de school een aanzienlijke rol speelt in de identiteitsontwikkeling van de leerling.

Een coach in elke klas

In het onderwijs is een nieuwe dynamiek ontstaan waarbij de leerkracht niet enkel lesgeeft, maar ook een coach is voor elke leerling. Op de nieuwe Tienerschool in Anderlecht onderzocht een Onderzoekende Schoolteam hoe leerkrachten naar hun eigen coachvaardigheden kijken.

Betrokken ouders, zelfzekere leerlingen

Het Koninklijk Atheneum Emanuel Hiel ging met haar onderzoekende schoolteam al op zoek naar de beste manieren om leerlingen hun talenten te laten ontdekken om een studiekeuze te kunnen maken. En hoewel de leerling centraal staat in dit thema, moet natuurlijk ook gedacht worden aan de ouders. Wat kan de school ondernemen om ook de ouders in dit verhaal te betrekken?

Bezig met laden

8 Ways the universe might kill us

Current conditions for life belong to the most stable since the existence of mankind. All of this gives us a blind assurance that the future will not differ much from today. Physicist Lenka Zychova would like to rid us of this illusion with this eight part series on the different ways life on Earth could be suddenly extinguished. 

Bezig met laden