Project Category: Scholen

VUB kinderuniversiteit

VUB kinderuniversiteit In mei 2018 lanceert de VUB haar eigen Kinderuniversiteit! Leerlingen uit de derde graad lager onderwijs kunnen dan met hun klas een echt hoorcollege of practicum bijwonen. De VUB kiest er voor om de Kinderuniversiteit in de eerste twee jaar in klasverband te organiseren. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk kinderen uit zoveel mogelijk verschillende buurten uit Brussel te bereiken. Klassen uit GOK-scholen hebben voorrang bij de inschrijvingen. Scholen klik hier Wetenschappers klik...

Read More

Photonics Explorer

Photonics Explorer         Fotonica, de fascinerende wetenschap van het licht, wordt toegepast in allerlei hoogtechnologische toepassingen: van kankerbehandeling, over gezonde frietjes tot 3D geprinte organen en zelfrijdende auto’s. De Photonics Explorer is een soort lab-in-a-box die in de klas kan gebruikt worden om te experimenteren met fotonica. Lesactiviteiten met lenzen, lasers, leds en meer laten een klas van 30 leerlingen de boeiende wereld van het licht ontdekken. De Photonics Explorer Kit werd ontwikkeld door VUB B-PHOT: een onderzoeksgroep met 50 onderzoekers en proffen in fotonica, samen met Europese universiteiten, scholen, industrie en jongeren. Het resultaat is...

Read More

Science Expo

Science is een uitstekende opportuniteit om je leerlingen te motiveren voor wetenschappen met een reële onderzoeksopdracht. Bovendien leert het hen om communicatievaardigheden te ontwikkelen tijdens de demonstratie van hun ontdekkingen voor het publiek en de jury.

Read More

Robocup Junior

Een container gevuld met giftige stoffen zinkt langzaam weg in een ontoegankelijk moeras: geen denken aan om een team experts uit te sturen in deze hachelijke omstandigheden! Dan moet een robot de klus maar klaren! Het enige probleem? De robot moet nog gebouwd worden… Een script voor een rampenfilm? Integendeel: de uitdaging van een wedstrijd! En dan nog niet zomaar een wedstrijd, maar een heus robottoernooi… RoboCup Junior is een spannende uitdaging voor jongeren van 8 tot 18 jaar, waarin ze in teamverband een eigen robot bouwen en programmeren. Hiermee nemen ze deel aan één van drie spannende disciplines!

Read More

Kwantumrevolutie

In 1911 riep de rijke en vooruitstrevende industrieel Ernest Solvay de allereerste solvayraad samen in hotel Metropole. Uit heel Europa kwam een kleine groep van topwetenschappers naar Brussel om na te denken over problemen binnen hun vakgebied. Deze Solvayraden hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne fysica.

Read More

South Pole Experiment Contest

De South Pole Experiment Contest daagt je uit om een experiment uit te werken dat onderzoekt hoe de Zuidpool van je thuisomgeving verschilt. Ga met je klas aan de slag en dien je project voor 10 november in. Wie weet wordt jouw experiment door de jury geselecteerd om aan de Zuidpool uitgevoerd te worden!

Read More

EhB-Workshops

Erasmushogeschool Brussel biedt een dertigtal workshops aan die het lessenpakket van de derde graad secundair onderwijs waardevol kunnen aanvullen. U zult snel merken dat we voor heel wat vakken een interessante activiteit ontwikkeld hebben.

Read More

Hazagora

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s zijn boeiende geologische processen met dramatische gevolgen. In het interactieve spel Hazagora, ontwikkeld aan de vakgroep geografie van de VUB, maken je leerlingen kennis met dergelijke geo-rampen en hoe we ons er tegen kunnen wapenen.

Read More

Wetenschapsshow

Verdiep je in de wetenschap van het licht tijdens de wetenschapsshow ‘Fotonica: de technologie van het licht’. Tijdens deze wetenschapsshow toont een team van jonge onderzoekers hoe licht kan worden gebruikt in hoogtechnologische toepassingen.

Read More

Urban Game

URBAN GAME Urban Game is een ‘location-based’ stadsspel dat je alleen of tegen elkaar kan spelen. Door de gratis applicatie Actionbound te gebruiken kan je één van de Urban Game-parcours selecteren. Vervolgens verken je Brussel aan de hand van allerlei leuke vragen en opdrachten en ontdek je plaatsen waarvan je het bestaan niet eens afwist. Een eerst speelbaar parcours draait rond de Eerste Wereldoorlog en hoe deze gebeurtenissen het dagelijkse leven in onze hoofdstad beïnvloedden. Gaandeweg zullen er meer parcours ontwikkeld worden, die steeds een wetenschappelijke insteek zullen hebben. Je kan Urban Game ook in teamverband tegen elkaar spelen....

Read More

Luchtruim

“Oma gaat de ruimte in” is een website die bol staat van interactieve werkvormen, online spelletjes, kwartetkaarten, een bordspel, en aankooptips voor educatief lesmateriaal gelinkt met ruimtevaart. “Opa gaat de lucht in” is het vervolg op “Oma gaat de ruimte in”. Ook de Opa-site barst van experimenten, onlinegames en lesfiches kant-en-klaar voor klasgebruik.

Read More

Climate Challenge

Het klimaat verandert. Hoe dat komt, wat de gevolgen zijn – en nog belangrijker – wat we er aan kunnen doen, ontdek je op Climate Challenge. In woord en beeld! En volledig tweetalig in Nederlands en Frans.

Read More

Make IT work

Ben je een klas van het zesde middelbaar ASO of TSO en zoek je een IT of Technologie uitdaging voor het komende schooljaar? Dan ben je bij Make IT Work aan het juiste adres!

Read More