Hazagora - Zal je de volgende geo-ramp overleven?

Een spel over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s zijn boeiende geologische processen met dramatische gevolgen. In het interactieve spel Hazagora, ontwikkeld aan de vakgroep geografie van de VUB, maken je leerlingen kennis met dergelijke geo-rampen en hoe we ons er tegen kunnen wapenen.

De leerlingen bouwen aan een samenleving op een vulkanisch eiland, dat tijdens de spelduur getroffen zal worden door verschillende geo-rampen. Bouw je een stevig dak om je te beschermen tegen asregens, of beter een flexibele hut die een aardbeving kan doorstaan? Zet je je kostbare grondstoffen in voor een waarschuwingssysteem tegen tsunami’s, of sla je extra voedselvoorraden op om na de ramp te kunnen verdelen?

De bedenkers van Hazagora zijn wetenschappers bij de vakgroep Geografie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze publiceerden een wetenschappelijke paper over het spel, die je hier kan raadplegen:

Naar de paper

Het spel wordt ondersteund door korte filmpjes die de eigenschappen en gevaren van de verschillende geo-gevaren uit de doeken doen en is daarmee perfect geschikt voor gebruik in de lessen derde graad van het secundair onderwijs.

Hazagora werd ontwikkeld aan de vakgroep geografie van de Vrije Universiteit Brussel, met steun van het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel en Innoviris. In 2015 werd Hazagora bekroond met de jaarprijs voor wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB).

Vanaf september 2016 zullen scholen Hazagora gratis kunnen uitlenen. Registreer je hieronder en wij nemen contact met je op om verdere afspraken te maken.

 

Hazagora uitleenformulier
Registreer je in dit formulier om Hazagora gratis uit te lenen. Wij nemen contact met je op om verdere afspraken te maken.
  • Vul een waarde tussen 999 en 9999 in.
  • Geef in dit aan veld vanaf welke datum je Hazagora wil lenen. We kunnen niet garanderen dat er in de opgegeven periode een speldoos beschikbaar is, maar we nemen contact met je op om de datum te bespreken.
  • Geef in dit veld aan tot welke datum je Hazagora wil lenen. We kunnen niet garanderen dat er in de opgegeven periode een speldoos beschikbaar is, maar we nemen contact met je op om de datum te bespreken.


Infofiche Hazagora

Een interactief spel over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's

Periode: Dit spel is momenteel in ontwikkeling.

Organisator: Vrije Universiteit Brussel

Contact: [email protected]

Deelnameprijs: gratis


Dit initiatief is mogelijk dankzij de medewerking van: