Hazagora - Zal je de volgende geo-ramp overleven?

Een spel over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s
Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s zijn boeiende geologische processen met dramatische gevolgen. In het interactieve spel Hazagora, ontwikkeld aan de vakgroep geografie van de VUB, maken je leerlingen kennis met dergelijke geo-rampen en hoe we ons er tegen kunnen wapenen.

De leerlingen bouwen aan een samenleving op een vulkanisch eiland, dat tijdens de spelduur getroffen zal worden door verschillende geo-rampen. Bouw je een stevig dak om je te beschermen tegen asregens, of beter een flexibele hut die een aardbeving kan doorstaan? Zet je je kostbare grondstoffen in voor een waarschuwingssysteem tegen tsunami’s, of sla je extra voedselvoorraden op om na de ramp te kunnen verdelen?

De bedenkers van Hazagora zijn wetenschappers bij de vakgroep Geografie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze publiceerden een wetenschappelijke paper over het spel, die je hier kan raadplegen:

Spelhandleiding

Je kan de Hazagora spelregels hier downloaden
Het spel wordt ondersteund door korte filmpjes die de eigenschappen en gevaren van de verschillende geo-gevaren uit de doeken doen en is daarmee perfect geschikt voor gebruik in de lessen derde graad van het secundair onderwijs.

Hazagora werd ontwikkeld aan de vakgroep geografie van de Vrije Universiteit Brussel, met steun van het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel en Innoviris. In 2015 werd Hazagora bekroond met de jaarprijs voor wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB).

Scholen kunnen Hazagora speldozen gratis uitlenen. Registreer je gegevens in het formulier onderaan deze pagina en wij nemen contact met je op om verdere afspraken te maken.

Geogevaren filmpjes

De georampen-experts van de VUB vakgroep geografie namen filmpjes op die je haarfijn uitleggen hoe de verschillende natuurrampen in het bordspel veroorzaakt worden, welke gevolgen ze hebben en hoe je je ertegen kan beschermen. Je kan deze filmpjes bekijken wanneer zich een georamp voordoet tijdens het spel.

Er zijn vijf video’s: lavastroom, tsunami, aswolk, aardbeving en een algemeen besluit. Gebruik de pijltjes links en rechts van de video om tussen de verschillende filmpjes te navigeren. De filmpjes werden ingesproken in het Engels, maar er zijn Nederlandse en Franse ondertitels beschikbaar: klik daarvoor op het ‘cc’ knopje onderaan de videospeler.
Hazagora contactformulier
Momenteel werken we aan een nieuw reservatiesysteem. Heb je interesse en blijf je graag op de hoogte? Vul onderaan je gegevens in en we bezorgen je een update van zodra ons reservatiesysteem terug opstart.
  • Voer een nummer in van 999 tot 9999.
  • Als je het vakje hieronder aanvinkt, houden we je op de hoogte van educatieve activiteiten en projecten aan de Vrije Universiteit Brussel en Erasmushogeschool Brussel die voor jou interessant zijn. Je kan je op elk moment uitschrijven uit deze mailinglist.


Infofiche Hazagora

Een interactief spel over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's

Periode: Hazagora is nu beschikbaar

Organisator: Vrije Universiteit Brussel

Contact: joachim.mathieu@vub.be

Deelnameprijs: gratis


Partners: