90° Zuid

Jouw experiment op de Zuidpool?

Welkom in het Amundsen-Scott South Pole Station! Deze Antarctische wetenschapsbasis bevindt zich pal op de Zuidpool. Vanaf december 2016 zal VUB onderzoeker Gwenhaël De Wasseige daar enkele weken neutrinodeeltjes zoeken met de IceCube Neutrino Detector. Twee Belgische scholen krijgen de unieke kans om hun wetenschappelijk experiment door haar te laten uitvoeren op de Zuidpool.

Alle ingediende projecten worden beoordeeld door een internationale academische jury. Zij selecteren de twee beste experimenten om naar Antarctica te sturen. Elke deelnemende school krijgt één uur gratis coaching door een VUB-student bij het schrijven van het wetenschappelijk rapport. Op 17 februari 2017 is South Pole Day op de VUB. Alle deelnemende klassen krijgen daar de kans om hun experiment voor te stellen en meer te leren over leven en werken op de Zuidpool.

90° Zuid Dag op de VUB

Kom bijleren over het onderzoek op de Zuidpool en kom de door de deelnemende scholen ingezonden projecten bewonderen!

Inschrijven

Deelnemers aan de wedstrijd worden verdeeld in twee groepen:

Groep 1: Klassen 5de en 6de leerjaar lager onderwijs alsook klassen 1e graad secundair onderwijs

Groep 2: Klassen 2de en 3de graad secundair onderwijs

Per school kan er slechts één kandidatuur per groep ingediend worden.

Noteer deze data in jullie agenda of kalender!

  1. Om mee te doen aan de wedstrijd registreer jullie de groep vóór 30 september via deze link. De wedstrijd staat open voor groepen vanaf het vijfde leerjaar lager onderwijs tot het zesde jaar secundair onderwijs. Vergeet het reglement niet te lezen!
  2. Vóór 20 oktober sturen jullie ons een ‘abstract’ (korte samenvatting) van het experiment-idee.
  3. Indien gewenst komt een student van de VUB een uur bij jullie school op bezoek. Hij/zij coacht jullie bij het schrijven van de abstract en/of lab report.
  4. Vóór 11 november sturen jullie het volledige ‘lab report’ van het experiment door. Foto’s en filmpjes kunnen een mooie aanvulling zijn, maar zijn niet verplicht.
  5. Op 1 december kiest de jury twee experimenten die op Antarctica zullen worden uitgevoerd.
  6. Op 10 februari (onder voorbehoud) is het tijd voor de South Pole Science Fair. Alle deelnemers aan de wedstrijd (en dus niet enkel de twee winnaars) worden op de VUB uitgenodigd om hun experiment tentoon te stellen, elkaar te ontmoeten en bij te leren over het leven en werken op Antarctica. Op de South Pole Science Fair selecteert de jury het experiment dat op de Science Fair op de leukste en meest interactieve manier wordt voorgesteld voor een prijs.

De South Pole Science Fair vindt plaats op 17 februari op campus Etterbeek van de VUB, Pleinlaan 2, 1050 Elsene.

Alle deelnemende experimenten worden uitgenodigd om hier aan deel te nemen en hun experimenten aan elkaar en aan de buitenwereld voor te stellen. De jury zal prijzen uitdelen aan de meest interactieve voorstellingen van experimenten op de Science Fair.

Onderzoekers die meewerkten aan het IceCube project zullen een toelichting geven over hun leven en werk als onderzoeker. Gwen toont de filmpjes die ze maakte van de winnende experimenten die ze op de Zuidpool uitvoerde.

De Zuidpoolbasis

Het Amundsen-Scott South Pole Station is een Amerikaanse wetenschappelijke basis pal op de geografische Zuidpool. Deze unieke locatie was perfect voor de bouw van de IceCube Neutrinodetector: meer dan 5000 sensoren, begraven in een kubieke kilometer Antarctisch ijs. IceCube detecteert er neutrino’s: de piepkleine en ongrijpbare deeltjes die fysici heel wat kunnen leren over ons heelal.

Wist je dat er eigenlijk drie verschillende ‘Zuidpolen’ bestaan? Het Amundsen-Scott station en IceCube bevinden zich bijna pal bovenop de geografische Zuidpool: dat is de plaats waar de aarde rond haar as draait en waar alle meridianen op onze wereldkaart in één punt samenkomen.

Ceremoniele ZuidpoolDe geografische Zuidpool wordt elk jaar opnieuw berekend en met nieuwjaar plaatsen de Zuidpoolbewoners tijdens een ceremonie een nieuwe markering van de huidige geografische Zuidpool. Op enkele meters daarvan is de ‘ceremoniële Zuidpool’:  de plaats waar een rood-wit paaltje permanent de bijna-maar-net-niet geografische Zuidpool  markeert.

De derde Zuidpool is de magnetische Zuidpool, de plaats die een kompas aanwijst als de Zuidpool. Die bevindt zich momenteel op zee, zo’n slordige 2860 km (!) van de geografische Zuidpool. De magnetische polen van de aarde dwalen rond omdat het aards magnetisch veld varieert door de vloeibare metalen in de aardkern.

De jury

De jury wordt samengesteld uit onderzoekers en wetenschapscommunicatoren van ULB en VUB.

Francis Halzen

De voorzitter van de jury is niemand minder dan Francis Halzen, bezieler van het IceCube experiment. Francis Halzen werd geboren in België en is vandaag professor aan de Universiteit van Wisconsin in de Verenigde Staten. Hij ontving verschillende wetenschappelijke prijzen voor zijn baanbrekend onderzoek.

Gwen De Wasseige

Gwen staart al van kindsbeen af naar de sterren. Als doctoraatsstudent in de astrofysica bij de VUB trekt ze in december 2016 naar de Zuidpool om er aan de IceCube Neutrino Detector te werken. Ze zal er een ultrasone sensor installeren die automatisch de dikte van de sneeuwlaag boven de IceCube detector kan meten.

Gwen is erg actief in de wetenschapscommunicatie. Ze maakt handig gebruik van haar verblijf op de Zuidpool om met de buitenwereld te communiceren over haar werk en leven als fysicus op deze onherbergzame plaats. Ze zal op de Zuidpool twee wetenschappelijke experimenten van Belgische scholen uitvoeren.

Dr. Reinhard Drews

Glacioloog (ULB)

Dr. Catherine De Clerq

Medewerker aan IceCube (VUB)

Dr. Petra van Mulders

Medewerker aan het CMS experiment, CERN (VUB)

Dr. Juan Antonio Aguilar Sánchez

Medewerker aan IceCube (ULB)

Jérome De Schauwers

Wetenschapscommunicator InforSciences (ULB)

Giele Van Den Berghe

Wetenschapscommunicator (VUB)


Infofiche 90° South

Jouw experiment op de Zuidpool?

Periode: 1 oktober - 17 februari

Organisator: Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel

Contact: [email protected]

Deelnameprijs: gratis


Partners: