VUB’ers Margo Maex en Christophe Snoeck zijn genomineerd voor een prestigieuze prijs. Net als 23 andere onderzoekers maken ze kans op de titel van New Scientist Wetenschapstalent 2019!

De vijf onderzoekers met de hoogste score mogen op 31 mei, tijdens New Scientist Live, hun onderzoek pitchen voor het publiek. Samen met drie toonaangevende wetenschappers verzorgen ze een avondvullende collage van wetenschap, kennis, en talent. De wedstrijd biedt een podium aan getalenteerde onderzoekers, en maakt hoogstaand wetenschappelijk onderzoek toegankelijk voor een breder publiek. Naast een feestelijke huldiging krijgt de winnaar ook een geldprijs van 2500 euro.

Christophe Snoeck kwam met zijn onderzoek naar de personen die bij Stonehenge begraven waren al uitgebreid in het nieuws. Door isotopen in botresten te bestuderen kan hij de herkomst en migratie onderzoeken van mensen die duizenden jaren geleden gecremeerd werden. Het onderzoek van Margo Maex toont aan dat bepaalde ingrediënten de feromonencocktails van mannetjessalamanders al miljoenen jaren onweerstaanbaar maken, terwijl andere ingrediënten pas een verleidingsfunctie kregen in de loop van de evolutie. Zo’n onderzoek naar chemische communicatie spreekt natuurlijk tot de verbeelding.

De einduitslag wordt voor de helft door een vakjury en voor de helft door het publiek bepaald. Jij kan dus mee bepalen wie zich op 31 mei hét Wetenschapstalent van 2019 mag noemen!