Het jaar 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de coronacrisis. De pandemie zette op korte tijd onze wereld op zijn kop. Dagelijkse gewoontes zoals een hand geven of je familie knuffelen werden plots van tafel geveegd, en wie kon bleef onmiddellijk ‘in zijn kot’. Onze geoliede maatschappij stond even ‘on hold’. Wat vroeger onmogelijk leek, zoals een lege autostrade of massaal thuiswerken, werd van de ene dag op de andere werkelijkheid. Al snel na de eerste schok werd duidelijk dat die plotse omslag gevolgen zou hebben op lange termijn.

Tijdens de stille storm van de lockdown in ons land, maakten maar liefst 61 VUB-onderzoekers de balans op rond thema’s als volksgezondheid, kansarmoede, onderwijs, digitalisering, mobiliteit en sport. Ze werden samengebracht binnen de VUB-denktank POINcaré, en schreven 35 artikels over de gevolgen van de crisis op korte en lange termijn, de impact op socio-economisch en politiek vlak, en de nieuwe kansen die de crisis met zich meebrengt. Stof tot nadenken, ook voor de lezer die afwisselend de bril opzet van psychologen, economen, ingenieurs en zoveel meer.

Post viraal naar een nieuw normaal - Cathy Macharis - duurzame mobiliteit
Post viraal naar een nieuw normaal - Pascal Verhoest - verandert de wereld?
Post viraal naar een nieuw normaal - Timothy Desmet - rationele wezens
Post viraal naar een nieuw normaal - Media in tijden van pandemie

Met Post viraal naar een nieuw normaal brengt de VUB een visie voor de toekomst na de crisis. Het e-book kwam tot stand onder de leiding van professor Malaika Brengman, en biedt een interdisciplinaire blik. Die benadering vanuit verschillende disciplines ligt aan de basis van hoe we met grote maatschappelijke uitdagingen kunnen omgaan, bevestigt ook rector Caroline Pauwels:

__________________________________________________________________

COVID-19 bewees, voor wie daar nog aan zou twijfelen, hoe verweven alles met elkaar is en hoe de terreinen van wetenschappelijke disciplines elkaar onvermijdelijk zowel overlappen als aanvullen. Pas door verschillende expertises samen te brengen en met elkaar in gesprek te laten gaan, begrijpen we complexe problematieken en kunnen we werk beginnen maken van oplossingen.

Dit e-book is de weerslag van dat gesprek tussen disciplines.

__________________________________________________________________

Wtnschp zet de komende maanden een handvol artikels van Post viraal naar een nieuw normaal in de kijker. Wil je niets missen? Abonneer je dan gratis via onze homepagina. Zo krijg je bij elke nieuwe Wtnschp-blog een mailtje in je bus.

Download het gratis e-book

Foto bovenaan: © VUBpress
Geïllustreerde quotes:
© Wtnschp – Sammy Leurs, o.b.v. Shutterstock