Wetenschappers zijn nieuwsgierig en bestuderen de wereld met verwondering. En laat dat nu net dé kracht zijn van kinderen! Toch is het voor leerkrachten lager onderwijs niet altijd vanzelfsprekend om wetenschap en onderzoek in de klas te brengen.

De kinderuniversiteit van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) lanceert nu gratis kant- en klare lespakketten, waar leerkrachten zelfstandig mee aan de slag kunnen in de klas.

De drie eerste lespakketten focussen op wiskunde, biologie en fysica. Ze zijn zo opgebouwd dat de leerlingen zelf het wetenschappelijk proces doorlopen, van onderzoeksvraag tot conclusie. Daarbij kunnen ze al lerend ontdekken door bijvoorbeeld ‘vals te spelen’ met wiskunde of een chemisch experiment uit te voeren. Bij elk lespakket zit bovendien een kennisfilmpje en een filmpje waarin een wetenschapper enkele weetjes over zichzelf blootgeeft.

“Het is voor ons belangrijk om zowel wetenschap àls wetenschappers laagdrempelig en kindvriendelijk voor te stellen. De VUB-vos, de gloednieuwe mascotte van VUB Kinderuniversiteit, fungeert daarbij als visuele rode draad.” Sarah Leuridan, co-projectcoördinator

mascotte VUB Kinderuniversiteit

Ontdek de filmpjes hier! Ingenieur Tine breekt het licht, biologe Margot tovert met rodekoolsap en wiskundige Jonathan leert je ‘valsspelen’ met getallen.

Voor een leerkracht lager onderwijs is het doorgaans minder evident om wetenschap in de klas te brengen, dan bijvoorbeeld een vakleerkracht uit het secundair. Daarom wil VUB Kinderuniversiteit niet alleen actief inspelen op de verwondering van jonge kinderen, maar ook hun leerkrachten ondersteunen met concreet didactisch materiaal.

Kinderen op jonge leeftijd motiveren voor een wetenschappelijke carrièrekeuze is bovendien geen overbodige luxe. Studiekeuzes worden al vroeg in het schooltraject gemaakt.

De universiteit is van plan om het platform in de toekomst aan te vullen met extra lespakketten.

__________________________________________________________________

VUB wil actief inspelen op de verwondering van jonge kinderen, én hun leerkrachten ondersteunen met concreet didactisch materiaal.

__________________________________________________________________

DOWNLOAD HIER DE GRATIS LESPAKKETTEN

De pakketten zijn ook te verkrijgen via Klascement. Meer info op www.vubkinderuniversiteit.be.

Beeldmateriaal © VUB Kinderuniversteit