Net zoals duizenden andere studenten namen Dounia Bourabain en Niels Verborgh het voorbije jaar de pen in de hand om hun studies te voltooien. Wat een gevreesd monnikenwerk is voor de ene, is voor de andere een kans om zich met overgave te verdiepen in buitengewoon boeiende materie. Voor Dounia en Niels kon het alvast niet beter gaan, hun thesis werd geselecteerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2017.

Een tienkoppige jury met onder meer MNM-presentator Tom De Cock en De Tijd-journaliste Barbara Moens stelde een longlist samen van tien werken op basis van hun nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit. Vijf gelukkigen – waaronder beide VUB’ers – zijn nu ook op de shortlist beland, en maken nog steeds kans om de eerste plaats én de bijbehorende geldsom van 2.500 euro in de wacht te slepen.

Om kans te maken op de prestigieuze prijs laten de kandidaten heel wat inkt vloeien. Ze schrijven niet enkel een thesis van formaat, maar kneden hun bevindingen ook nog eens in een vlot leesbaar artikel.

Dounia Bourabain onderzocht alledaagse discriminatie in kledingwinkels en voerde daarvoor maar liefst 602 praktijktesten uit. Het resultaat goot ze in haar journalistiek artikel ‘Racisme en seksisme in de winkel’.

Niels Verborgh toonde in zijn thesis aan dat het transfersysteem in het voetbal strijdig is met het Europees recht: ‘Ongelijkheid in het voetbal: rode kaart voor het transfersysteem?’.

De uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs 2017 kan u gratis bijwonen op 18 december in de Minard in Gent. Naast de Vlaamse Scriptieprijs worden ook de Agoriaprijs, de Klasseprijs, de EOS-prijs en de Bachelorprijs uitgereikt. Het geheel wordt gepresenteerd door Sven Pichal (Radio 2), Amongster zorgt voor een streepje muziek en TED-fenomeen Dr. Hannah Fry brengt dit jaar de keynote speech onder de klinkende naam ‘The indisputable existence of Santa Claus’. We duimen alvast voor onze 2 laureaten!