De eerste editie van VUB Kinderuniversiteit werd gelanceerd met een vrolijke KICK-OFF. Leerlingen uit de 3e graad van het lager onderwijs brachten de hele dag door als ‘echte’ universiteitsstudenten. Een elfjarige als buurtplanner of met een labobril op de neus, is dat niet een beetje jong? Een beetje veel te jong? Wat doe je in godsnaam met een 5e of 6e leerjaar op de universiteit? Heel wat meer dan je zou denken! Met hun waarom-vragen en onaflatende nieuwsgierigheid zijn kinderen van nature al onderzoekers in spe!



Op dinsdag 8 mei stroomde de eerste lichting van 101 enthousiaste studentjes binnen in de grootste aula van de VUB. Ze werden meteen onderworpen aan een interactief stellingenspel, en mochten als volleerde journalisten zelf rector Caroline Pauwels interviewen.
Daarna begon het echte avontuur, en konden ze met hun klas in verschillende workshops de wondere wereld van de bacteriën verkennen, ontdekken wat concentratie doet met onze hersenen, met hun eigen handen biomaterialen van de toekomst maken, samen nadenken over wat geluk nu eigenlijk betekent, en zoveel meer. Dat kon allemaal onder het goedkeurend oog van gepassioneerde wetenschappers & onderzoekers, die hun universitair onderzoek voor de gelegenheid vertaalden op kindermaat.
Het einde van de KICK-OFF werd gevierd met Ketnetheld Dempsey, die alle jonge curieuzeneuzen beloonde met een heus diploma van de kinderuniversiteit. Zoals het echte afgestudeerden betaamt vlogen de hoedjes vrolijk door de lucht!
Nog meer Kinderuniversiteit?
Bekijk onze fotoselectie & lees meer over het project op www.vubkinderuniversiteit.be
Omdat één videoreportage simpelweg niet genoeg is.
Dat de kinderuniversiteit niet alleen spannend was voor de jonge studenten, maar ook voor de onderzoekers, kan je lezen in het artikel “VUB-onderzoekers & kinderen? Een mooie match!”.
Lees ook de column “Talent in overvloed” in De Tijd, recht uit de pen van rector Caroline Pauwels!
Dankzij VUB Kinderuniversiteit kunnen kinderen al op jonge leeftijd proeven van wetenschap en het hoger onderwijs. Kinderen ondervinden op een leuke, laagdrempelige manier dat ze welkom zijn aan de universiteit en dat studeren voor iedereen is, ongeacht je sociale, economische of culturele achtergrond. Want jong geleerd is oud… gestudeerd?
Het project wordt gerealiseerd met de steun van VUB alumni en van het Fonds Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.