Een elfjarige als laborant of klimatoloog, is dat niet een beetje jong? Een beetje veel te jong? Wat doe je in godsnaam met een 5e of 6e leerjaar op de universiteit? Heel wat meer dan je zou denken! Met hun waarom-vragen en onaflatende nieuwsgierigheid zijn kinderen van nature al onderzoekers in spe!

Student voor een dag

Op dinsdag 4 mei stroomden maar liefst 114 enthousiaste studentjes binnen in de belangrijkste aula van de VUB, voor de Campusdag van de kinderuniversiteit. Ze werden meteen onderworpen aan een interactief stellingenspel, waar ze leerden wat het betekent om student te zijn en wat er gebeurt aan de universiteit.

 

” Ik moet nog lang studeren vooraleer ik aan de universiteit begin, dus ik vind dat wel cool dat we hier al eens mogen komen kijken!”

Bron: Bruzzket

Workshops van echte wetenschappers

Daarna begon het echte avontuur, en konden ze met hun klas in verschillende workshops de wondere wereld van het menselijk lichaam verkennen, ontdekken wat Alzheimer en amyloïde eiwitten doen met onze hersenen, met hun eigen handen mechanische constructies bouwen, samen nadenken over wat voeding doet met de planeet, en zoveel meer. Dat kon allemaal onder het goedkeurend oog van gepassioneerde wetenschappers & onderzoekers, die hun wetenschappelijk onderzoek voor de gelegenheid op kindermaat vertaalden.

De rechtbank

 

De Rechtbank

Sommige leerlingen kregen zelfs de kans om zich in een echte rechtbank te wanen.  Met behulp van een mini-strafwetboekje ontdekten ze samen hoe ze de leerlingen van de jury konden overtuigen. 

allemaal afgestudeerd

De dag kon niet meer stuk wanneer Ketnetheld Dempsey ten tonele verscheen om al die curieuzeneuzen te belonen met een heus diploma van de Kinderuniversiteit. Zoals het echte afgestudeerden betaamt, vlogen de hoedjes vrolijk door de lucht!

__________________________________________________________________

” Dankzij VUB Kinderuniversiteit kunnen kinderen al op jonge leeftijd proeven van wetenschap en het hoger onderwijs. Kinderen ondervinden op een leuke, laagdrempelige manier dat ze welkom zijn aan de universiteit en dat studeren voor iedereen is, ongeacht je sociale, economische of culturele achtergrond. Want jong geleerd is oud… gestudeerd?!”

__________________________________________________________________

Bekijk hier het recap-filmpje van de Campusdag 2022

Nog meer Kinderuniversiteit? Bekijk ons aanbod op www.vubkinderuniversiteit.be! En het videoverslag van onze vorige campusdag: