Bezorgt de extra lange kerstvakantie jou als ouder nu al koppijn? Geen idee wat te doen met de kinderen, of nog erger, wat ze zelf kunnen doen terwijl jij een poging doet tot (thuis)werken? Voor wie aan huis gekluisterd zit met de kids de komende weken, stelt Wtnschp 7 wetenschappelijk verantwoorde activiteiten voor: helemaal vanuit je woonkamer uit te voeren!

__________________________________________________________________

” Tijdens die weken brengen schermtijd, binnen experimenteren en buitenspelen voor kinderen een welkome afwisseling. Waarom dan niet het nuttige aan het aangename koppelen door die leergierige hersentjes een smakelijk buffet met leuke wetenschap aan te bieden? ” –

VUB-professor wiskunde Ann Dooms

__________________________________________________________________

1. Experimenteren in de keuken met de Brusselse Wetenschapsbox

Wetenschappelijke experimenten in het midden van je huiskamer of keuken? Dat kan met de Brusselse Wetenschapsbox van de VUB! Dit gratis doe-het-zelfpakket voor gezinnen omvat een handvol wetenschappelijke activiteiten waarmee kinderen vanaf 6 jaar (met een beetje hulp van de oudsten) aan de slag kunnen. De box kan je gratis ophalen in Muntpunt tijdens de openingsuren

Heb je geen doos meer kunnen bemachtigen of is Muntpunt niet bij de deur? Geen nood! Onze filmpjes staan allemaal online en je kan de activiteiten met je eigen materiaal uitvoeren, of je kan de materialen online bestellen. Meer uitleg vind je onder elk filmpje.

Wetenschapsbox

2. Online activiteiten op dagvandewetenschap.be

Ketnet.be en spelletjes.nl zijn leuke opties voor je kleine spruit, maar het kan ook wetenschappelijker. Wist je bijvoorbeeld dat Dag van de Wetenschap dit jaar terug volledig digitaal is doorgegaan? Er valt nog steeds ongelooflijk veel leuks te beleven! Ga bijvoorbeeld in gesprek met een wetenschappelijke chatbot, word quiz-kampioen en leer alles bij over kanker, of kom te weten wat er gebeurt als het ijs op aarde smelt door de klimaatopwarming. Hier vind je alvast alle activiteiten van de Vrije Universiteit Brussel terug.

Tip: je kan bij het zoeken filteren op leeftijdscategorie zodat je meteen de gepaste activiteiten vindt!

3. Experimenteer met VUB Kinderuniversiteit!

Samen met onze VUB-onderzoekers doken we de opnamestudio in, en stelden we keicoole experimenteer- en leerpakketten samen. Wil je als ouder meer wetenschap in huis brengen? Of ben je als kinderopvang of kampbegeleider nog op zoek naar een coole (en volledig afgewerkte) activiteit? Je kinderen zelf laten experimenteren, observeren en ontdekken doe je met de kant-en-klare activiteiten van VUB Kinderuniversiteit.

campagnebeeld VUB Kinderuniversiteit logo

4. City Game op je smartphone in molenbeek

Tijd voor een pauze buiten? Maak op een actieve manier kennis met de Groote Oorlog in Molenbeek, en speel het “Molem’back to the future” stadsspel! Gewapend met een smartphone of tablet trek je de straten in, om zelf uit te zoeken waar vandaag nog de restanten te zien zijn van ons verleden. Wat deed die oorlog met Molenbeek? Welke sociale en politieke veranderingen volgden er na de oorlog? En hoe kunnen we dit verbinden met problemen vandaag? Je speelt dit spel in een klein team van twee tot vijf spelers, en het duurt ongeveer twee uur.

5. Word bouwkundig ingenieur met prof. Heliwi

Hoe werkt een windmolen, het stuur van een auto, een mixer, een weegschaal, een kermismolen …? De beste manier om dit in te zien, is gewoon om het na te bouwen in het klein. VUB-professor wiskunde en informatica An Braeken en Erasmushogeschooldocent Maarten Dequanter ontwikkelden prof. Heliwi tijdens de eerste lockdown. Experimenteer met de bouwblokken en de online bouwomgeving in 3D en word een expert in techniek en mechanica. Het pakket is thematisch, betaalbaar en duurzaam. Bestel je starterset op hun website!

Heliwi

6. Toegankelijke wetenschapsboeken voor kinderen en tieners

 

Voor kinderen: Van Knal tot Zwijnenstal

Vorig schooljaar stelden VUB-professor fysica Jorgen D’Hondt en auteur Bruno Buteneers hun prenten- en voorleesboek ‘Van knal tot zwijnenstal’ voor. In het kleurrijke boek maken kinderen vanaf vijf jaar kennis met het universum en de leefwereld rondom ons. Ook aan de volwassen voorlezer is gedacht, want bij ieder verhaal hoort een kaderstukje met wat meer uitleg. Je vindt alle verhaaltjes gratis terug op https://www.vanknaltot.be/verhaaltjes/.

Voor kinderen: Het grote waterboek

VUB-professor hydrologie Marijke Huysmans schreef ‘Het Grote Waterboek. Van zwetende planten tot verwoestende tsunami’s’. Het is een fascinerend en geïllustreerd weetjesboek over het belang van water op onze planeet, in de natuur en voor de mens. Stromen er ook ondergrondse rivieren? Hoe werkt waterzuivering? Wanneer krijg je een onweersbui? Waarom moet je water drinken? Wanneer zijn de eerste riolen gebouwd? Het kinderboek is recent verschenen bij Lannoo: https://www.lannoo.be/nl/het-grote-waterboek.

Voor tieners: Wiskunde

Voor velen staat wiskunde gelijk aan rekenen, worstelen met driehoeksmeetkunde of uitgebreide bewijzen met cijfers én letters. Maar wiskunde wordt niet voor niets ‘de taal van het universum’ genoemd en is veelal onzichtbaar in tal van zaken uit ons dagelijkse leven. VUB-professor wiskunde Ann Dooms toont in haar nieuwe boek ‘Wiskunde’ de kracht en de schoonheid van de mathematica. Ze trekt het vak los van de schoolbanken en katapulteert het recht naar het ‘echte leven’. Van rondsurfen op Netflix en Google over een selfie nemen of betalen met je smartphone tot games en artificiële intelligentie. Te koop bij de boekhandel of online.

7. Ik heb een vraag! Jij ook?

Hoe werkt een hologram? Is de ruimte echt oneindig? En van welke ajuin moet je het hardst wenen? Je kan het maar zo gek niet bedenken, of je vraagt wordt beantwoordt op www.ikhebeenvraag.be. Op deze keileuke website kan je terecht kan met al je wetenschappelijke vragen over biologie, fysica, taal, geschiedenis en nog veel meer. Het team achter deze site zorgt ervoor dat je rechtstreeks een antwoord krijgt van een wetenschapper.

Geen zin om achter een scherm te zitten? Ik heb een vraag bestaat ook in boekvorm! En Wtnschp deelt er 10 gratis uit voor onder de kerstboom! Stuur een mailtje met je adres en de tekst ‘Ik heb een vraag voor Wtnschp’ naar sammy.leurs@vub.be. De eerste 10 gelukkigen krijgen een gratis boek opgestuurd.*

*De winnaars ontvangen hun boeken als nieuwjaarscadeautje in januari.

COVERAFBEELDING: SHUTTERSTOCK
ARTIKELAFBEELDINGEN: VUB SCIENCE OUTREACH OFFICE