Op 28 en 29 april kwamen meer dan 1000 jonge fans van de wetenschap samen in Tour & Taxis voor het grootste wetenschapsevenement voor jongeren in België.

Op vrijdag en zaterdag vond de 31ste editie van de WetenschapsExpoSciences plaats: jongeren tussen zes en twintig jaar oud van over heel België en daarbuiten demonstreerden er hun wetenschappelijke en technische projecten. De afgelopen maanden enquêteerden, experimenteerden en innoveerden deze jonge uitvinders er op los in klaslokalen, praktijkruimtes, laboratoria of thuis aan de keukentafel.

Op de WetenschapsExpo stelden ze hun uitvinding of onderzoek voor aan elkaar en aan de bezoekers. Een jury van professionele en academische experts koos er de beste projecten uit die België zullen vertegenwoordigen op wedstrijden in het buitenland, van Malta tot Brazilië.

De WetenschapsExpo werd dit jaar ingericht in thematische ‘Hubs’. Zo kwamen de fysica en wiskunde samen in de ‘Fundamental Hub’, chemie en biotechnologie in de ‘Molecular Hub’ en maatschappelijk geëngageerde projecten in de ‘Society Hub’. Elke Hub kreeg een eigen kleur, jury en organiseerde interactieve demonstraties en spektakels voor de bezoekers.

De activiteiten en informatiestands van de verschillende partners werden ook ondergebracht in deze Hubs. Zo konden bezoekers dankzij het Brussels Photonics Team en Fablab 2 Go in de Technology Hub proeven van de Virtual Reality of Jengaspelende robots uittesten.

Na twee dagen jureren en beraadslagen, maakte de jury op zaterdagavond tijdens de prijsuitreiking bekend welke projecten geselecteerd werden voor een reis naar een WetenschapsExpo in het buitenland. Bekijk hier een overzicht van de winnende projecten.

Winnaars WEXS 2017

Op zaterdag streek Robocup Junior neer naast de WetenschapsExpo. Meer dan 100 teams, goed voor 500 jongeren tussen 8 en 18 jaar oud namen deel aan deze negende editie van de grootste robotwedstrijd voor jongeren in België. Gedurende de weken vooraf bouwden en programmeerden ze hun robots. Samen met hun coaches verdiepten ze zich in de robotica, programmeertalen, motoren en sensoren. Tijdens de wedstrijddag in Tour en Taxis op 30 april lieten ze hun robots wedijveren voor de eerste prijs in één van drie verschillende wedstrijddisciplines: Redden, Redden voor gevorderden en Dans.

RoboCup Junior: De winnaars

Lager onderwijs

Dans: Sinte Maarten 02 (vriendengroep)

Redden voor beginners: L-Botics Junior – Basisschool Lucerna Genk

 

Secundair onderwijs

Dans: L-Botics H² – Lucernacollege Houthalen

Redden voor beginners: Heilig Graf 2 – Heilig Graf Turnhout

Redden voor gevorderden: Robotjes – PTI Hamme