Morgen is het Valentijn en – vergeef ons – wij gaan er ook even in mee. Het is Fun Fact Friday en naar goede gewoonte hebben we je de hele dag overladen met feitjes en weetjes op Twitter, deze week dus over de liefde. We geven je alle feitjes van de dag nog even in een lijstje mee.

1. Het hartsymbool komt van een uitgestorven plant

Of dat is toch één van de vele theorieën. Naast Egyptische hiërogliefen, vrouwelijke vormen of gebrekkige anatomische kennis is de plant silphium één van de meer plausibele verklaringen voor de hartvorm. Silphium is een uitgestorven plant die in de oudheid in Cyrene (huidige Libië) te vinden was. De plant werd geneeskundige krachten toegeschreven en zou werden gebruikt bij ongewenste zwangerschappen, waardoor de plant volgens sommige geschiedkundigen geassocieerd werd met de echte, romantische, liefde. De zaadjes vertonen een sterke gelijkenis met ons huidig harticoon en werden vaak afgebeeld op munten, hieronder zie je er een paar.

 

cyrenecoin2

 

2. Niet alleen mensen zijn monogaam

De mens is verre van uniek wat betreft zijn monogame, lange relaties (als alles goed gaat tenminste..), ook heel veel dieren gaan een levenslange verbintenis aan met elkaar. Het zal je misschien verbazen dat wolven, kakkerlakken, gibbons, zwanen en sommige parasieten in de mens partners voor het leven zijn.

3.  Liefde volgens de wetenschap

4. We zijn verliefd op een nieuwe job

Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat wanneer we beginnen met een nieuwe job of ons aansluiten bij een nieuwe organisatie we dezelfde gevoelens doormaken als wanneer we verliefd zijn.

5. Je kan symmetrie ruiken

We vinden symmetrie aantrekkelijk. Mensen die een symmetrisch gezicht hebben, worden over het algemeen mooi en aantrekkelijk gevonden. Een Amerikaans onderzoeker heeft aan een aantal vrouwen gevraagd aan t-shirts van verschillende mannen te ruiken en aan te geven welke geur ze aantrekkelijk vonden en welke niet. Vreemd genoeg vonden ovulerende vrouwen de t-shirts van mannen met veel symmetrie in het gezicht, het lekkerste ruiken. Vrouwen die op dat moment niet vruchtbaar waren, relateerden de geur niet met symmetrie.

6. Post in Verona

De Italiaanse stad Verona, waar hét liefdesverhaal Romeo en Juliet zich afspeelt, trekt  de aandacht van dromerige brievenschrijvers. Elk jaar ontvangt de stad duizenden liefdesbrieven (in 2010 wel 5000), de meeste van Amerikaanse tienermeisjes.  Lokale vrijwilligers lezen en beantwoorden de brieven.